- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Velika geopolitička igra oko Ukrajine – neko želi da proširi sukob /video/

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaCentar Marijupolja
Centar Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Dosadašnji razvoj ukrajinske krize ukazuje da je reč o velikoj geopolitičkoj igri čiji će ishod zavisiti od rezultata vojnih dejstava, ali i političkih, ekonomskih i energetskih dešavanja na globalnoj sceni, ocena je sagovornika Sputnjika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predsednik skupštinskog odbora za KiM i vojni analitičar Milovan Drecun u prilog ovoj tezi navodi zapadnu reakciju na na zahtev Rusije da joj se gas plaća u rubljama.

Velika geopolitička igra

„Kažu, Rusija ucenjuje EU time što traže da se plaća u rubljama, a oni su ih najpre isključili iz finansijskih tokova i zaplenili im oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi. To pokazuje da je ovo velika geopolitička igra koja treba da rezultira potpunim odstranjivanjem ruskog uticaja, prisustva, interesa ili bar marginalizacijom koja će učiniti beznačajnim prisustvo Rusije na Balkanu, da se onemogući njihov uticaj u Evropi“, navodi on.
Istovremeno, uveren je Drecun, koji ima iskustva iz osam ratova, u vojnom smislu Ukrajina ne može da porazi Rusiju. U dosadašnjem toku specijalne operacije Rusija je vršila pripremu bojnog polja, uništavala ukrajinsku vojnu infrastrukturu, a sada će se, kaže on, tek videti u kojim glavnim pravcima će ići ruske vojne aktivnosti i šta im je konačni cilj.
Za zapadne obaveštajne službe, objašnjava naš sagovornik, problem je i nepredvidivost ruskih vojnih poteza koje ne mogu da isprate. Uz to, demonstrirani su neki novi tipovi oružja, za izvršavanje zadataka mobilnih grupacija ruskoj vojsci treba pet do sedam puta kraće vremena nego što je to američka vojska pokazala u Avganistanu i Iraku, a imaju i najobrazovaniji oficirski kadar, kaže Drecun obrazlažući zašto misli misli da će Rusi izaći kao pobednici iz ovog sukoba. On dodaje i da je početni problem nekoordinisanog komandovanja rešen kad je doveden čovek iz Sirije, general Aleksandar Dvornjikov.
Amerikanci, međutim, žele, smatra Drecun, da sukob u Ukrajini traje što duže da bi se Rusiji nanelo što više štete.

Kakav će biti ishod

Kakav će biti ishod, znaće se kad vidimo kakav će biti sporazum kao rezultat vojnog delovanja Rusije i političkih, ekonomskih i energetskih dešavanja na globalnoj sceni, konstatuje on.
Premda ukrajinska vojska nije za potcenjivanje, nadovezuje se prof. Dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti Edukons, u samom toku borbi menjaju se i pravci udara, uvodi neko novo naoružanje. Pritom, dodaje on, Rusija nije upotrebila sve tipove naoružanja kojima raspolaže upravo iz razloga njihove velike razorne moći i jer bi bilo mnogo žrtava.
Bjegović ističe da se zasad ne može reći šta je krajnji cilj operacije niti kada će sukob biti okončan ali da, sudeći po reakcijama zemalja poput Nemačke, Britanije, SAD, neće skoro jer oni naoružavaju Ukrajinu.
„Izgleda da neko želi da se sukob proširi i na okolne zemlje. A vidimo da neke članice NATO moraju izvršavati ono što im se naredi, prvenstveno što im narede SAD“, upozorava Bjegović.
„Sve se završava na vojnom planu. Pitanje sada šta je bojno polje, gde se ono završava. Šta se dešava s Pridnjestrovljem? Uporedo se strašno zaoštrava situacija na područjima na kojima postoji opasnost direktnog sukoba NATO i Rusije – na Arktiku, u Baltičkom moru, oko Kalinjingrada, napeta je situacija i u Crnom moru“, napominje Drecun, koji smatra da su zato realna upozorenja da može doći do svetskog obračuna.

Ima li Srbija manevarski prostor

Analizirajući kako sve to može da se odrazi na naš region, sagovornici ističu da uvek postoji bojazan za Srbe na severu KiM, tim pre što Zapad naoružava Prištinu.
Jasno je ipak, smatra Bjegović, da kako god bude formirana tzv. Kosovska vojska, što guraju zapadne zemlje, ona je beskorisna u odnosu na snage bezbednosti Srbije. Drecun napominje da Priština neće krenuti na sever dok ne dobije zeleno od svojih mentora, a veruje da u ovom trenutku Zapadu nije u interesu da otvara novo područje destabilizacije.
„Oni znaju da u takvim uslovima konkurentske geopolitičke sile mogu da ojačaju svoje prisustvo. I tu je naš manevarski prostor da možemo da štitimo naše interese i da odbijamo pokušaje da nas svrstaju. Mi smo rekli da je naše opredeljenje članstvo u EU, da smo vojno neutralni, a da ćemo sa svima sarađivati. Ali oni bi sad da Aleksandar Vučić kaže da smo skroz na Zapadu a to znači da zavodimo sankcije Rusiji i Putinu. Naravno da to nije naš interes“, poručuje Drecun i dodaje da cilj jeste da se sačuva mir, ali da to zavisi onih koji mogu da destabilizuju region a to svakako nije ni Srbija, ni Rusija.
Karen Donfrid - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Podkast
Srbija na ukrajinskoj vetrometini I Svet sa Sputnjikom
Predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Podkast
Ekskluzivno ruski senator: Računamo da će Srbija sačuvati nezavisnost u spoljnoj politici
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Kad mogu oni možemo i mi: Putin objasnio zašto je priznao DNR i LNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala