- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uzbuna u Hrvatskoj: Doživotni ugovor o radu šokirao poslodavce

CC0 / Pixabay / Zagreb
Zagreb - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Hrvatska je pred izmenama Zakona o radu (ZOR) i ništa tu ne bi bilo neobično da izmene, pored ostalog, ne predviđaju da će o prestanku radnog odnosa odlučivati samo radnici i da postoji mogućnost zaključenja doživotnog ugovora o radu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nacrt predloga od 60-ak članova početkom aprila je dostavljen socijalnim partnerima koji će dati svoje predloge pre nego dokument bude upućen na javnu raspravu.

Poslodavci šokirani predlogom

Sa stanovišta poslodavaca predlog ima brojne slabe tačke i suprotan je realnosti tržišta rada, a u Hrvatskom udruženju poslodavaca (HUP) skeptični su da će izmenama doći do poboljšanja postojećeg i krutog Zakona o radu (ZOR) iz 2014, piše „Večernji list“.
Vlada je, naime, zbog povlačenja 800 miliona evra iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) zacrtala da će do kraja ove godine uneti niz promena u Zakon o radu, pa između ostalog da će da se smanji broj ugovora o radu na određeno vreme ili produži radni vek.
Jedna od novina koju predlaže Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike, a koja je poslodavce šokirala, jeste odredba o prestanku radnog odnosa. Postojeći zakon predviđa da to bude do 65. godine života, osim ako se poslodavac i radnik drugačije dogovore, ali u dokumentu koji se razmatra ograničenja nema.
Drugim rečima, ugovori o radu će se zaključivati ili na određeno vreme ili doživotno, odnosno o redovnom završetku radnog odnosa odlučivaće samo radnik.
Takav predlog, ukazuju poslodavci, nije usklađen ni sa zakonom o penzionom osiguranju, koji predviđa odlazak u penziju sa 65 godina.
U HUP-u smatraju da je postojeće zakonsko rešenje zadovoljavajuće i za poslodavce i radnike, a očekuju i da će sindikati ipak iskazati neslaganje sa ukidanjem starosne granice znajući da su svojevremeno bili protivnici njenog podizanja na 67 godina, pa su organizovali i prikupili potpise za referendum protiv tog predloga.
Ministarstvo namerava da u ZOR unese i odredbu da poslodavac može sa radnikom uzastopno u roku od tri godine da sklopi najviše tri ugovora o radu na određeno, i da nakon toga do eventualnog novog ugovora mora da usledi godinu dana pauze. Sada je to tri godine, ali nevezano za broj ugovora.

Pitanje stranih radnika

Izuzetak će biti zapošljavanje u turizmu, ali poslodavci ukazuju da već sada Hrvatska ima niži broj ugovora na određeno od proseka Evropske unije. Prema podacima Evrostata, taj je udeo prošle godine u EU bio 12 posto, a u Hrvatskoj 11,8 posto i osetno je niži nego 2016. godine, kada je iznosio 20 posto.
Zbog nedostatka radnika u svim poslovima u porastu je zapošljavanje stranih radnika, koji prema Zakonu o strancima mogu da budu zaposleni samo na godinu dana.
Od oko sto hiljada stranih radnika, koliko ih se u Hrvatskoj očekuje u ovoj godini, 30 posto ih je u turizmu, koji je izuzet od ovih pravila ugovaranja rada na određeno.
U hrvatskom udruženju poslodavaca su nezadovoljni i istrčavanjem u uvođenju pojma platformskog radnika pre nego što se na nivou Evropske unije usvoji direktiva koja reguliše taj oblik radnog odnosa. Poslodavci smatraju i da kod regulisanja rada izvan mesta poslodavca u delu zaštite treba razlikovati kada se taj oblik dogovara na zahtev radnika ili poslodavca.
Posebno apsurdnim i diskriminišućim ocenjuju predlog da se, radi podsticanja učlanjivanja u sindikate, dodatna prava na primer na takozvane božićne bonuse i regres, omogući samo članovima sindikata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala