- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerikanci kao pirati: Namere Vašingtona mogu imati teške posledice po svetsku ekonomiju

© AP Photo / Richard DrewAmerička berza
Američka berza - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Namera SAD da usvoje zakon koji će omogućiti konfiskovanje ruskih aktiva i njihovo usmeravanje za pomoć Ukrajini je bez presedana a takva mera bila bi dokaz da se Amerikanci ponašaju kao pirati koji krše sve norme, upozoravaju ruski eksperti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Američki predsednik Džo Bajden uputio je na razmatranje Kongresu nacrt zakona koji će proširiti ovlašćenja vlade i mogućiti konfiskovanje aktiva vezanih za Rusiju s ciljem da se oni iskoriste za podršku Ukrajine. Ističe se da je predlog razrađen u saradnji s ministarstvima finansija, pravde i trgovine i sa Stejt departmentom.
Prema predlogu, reč je o aktivima vrednim najmanje dva miliona dolara, a predlaže se da se oni usmere na obnovu Ukrajine, kao i da se pruži pomoć snagama bezbednosti kijevskog režima, ukrajinskim izbeglicama u SAD i jačanju sajber bezbednosti ukrajinske vlade.
U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su nameru američkih vlasti nazvali „idiotskom”, uz poruku da ona neće odstati bez adekvatnog odgovora.

Amerikanci se ponašaju kao pirati

Mihail Beljajev, ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja, smatra da se SAD svojski trude da uplaše Rusiju kako bi prekinula specijalnu vojnu operaciju, kao i da pokušavaju da naruše njen ugled.
„Amerika je prvo uvela sankcije, ali je shvatila da je njen potez više pogodio na Zapad, nego rusku državu. Sada im je palo na pamet da konfiskuju rusku imovinu bez ikakvog prava i osnova, navodno, kako bi pomogli Ukrajini “, objašnjava sagovornik, dodajući da je namera SAD da Rusiji stave etiketu agresora a Ukrajince predstave kao žrtve.
Stručnjak kaže da se Amerikanci ponašaju kao pirati koji krše sve norme međunarodnog, finansijskog i krivičnog prava.
„Ovde se radi o novčanim sredstvima naših građana. Oni nemaju pravo da prisvajaju tuđu imovinu“, ističe on.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući na brifingu inicijativu američkog Kongresa o konfiskovanju ruske imovine, istakla je da njihova odluka „krši sve principe međunarodnog prava“. Ona kaže da se ovakvi postupci zapadnih zemalja mogu protumačiti kao očigledno zadiranje u suverenu imovinu, kao i banalna otvorena krađa novca jedne države, kojom se bavi grupa država.

Nepromišljene odluke

Ni Savet Federacije nije zanemario spornu inicijativu američkih vlasti. „Sve što se sada dešava u vezi sa namerom zaplene državne i privatne imovine ruskih građana je slično ekonomskom i finansijskom banditizmu“, kaže senator Konstantin Dolgov. Prema njegovim rečima, ako se nastavi priča o konfiskaciji, onda će Moskva biti prinuđena da preduzme odgovarajuće mere koji su predviđene ruskim zakonodavstvom.
Beljajev ističe da su SAD već narušile sva pravila. „Amerikanci hoće da prisvoje tuđi novac, kao i da njime raspoložu kako žele. Oni se oslanjaju na unutrašnje pravo u njihovoj zemlji i daju komandu bankama koje obavljaju ove operacije“, objašnjava sagovornik.
Kako kaže stručnjak, svoje nepromišljene odluke Amerikanci pravdaju time što navodno žele da budu humani i pomognu Ukrajini. „SAD će se uvek truditi da nađu opravdanje za donete odluke. Gledajući iz ugla dela međunarodne zajednice koja se zaista pridržava demokratskih i međunarodnih normi, njihovi potezi su apsolutno nezakoniti“, ističe sagovornik.

Teške posledice za svetsku ekonomiju

Prema rečima direktora Fonda za pročuavanje SAD na Moskovskom državnom univerzitetu (MGU) Jurija Roguljova, ovakav pristup SAD imaće dosta teške posledice za svetsku ekonomiju u celini.
„Ne samo oduzimanje ruskih aktiva, nego i sankcije protiv njih mogu biti razlog za fragentaciju svetskog finansijskog sistema. O tome se već govori na nivou MMF. Ta fragentacija će oslabiti ulogu dolara kao svetske valute jer će međunarodnu zajednicu razbiti na grupe, a učesnici tih grupa će među sobogm koristiti druga platna sredstva i valute”, ističe Roguljov za RT.
Na taj način, dodaje on, potezi Vašingtona doveće u pitanje američku dominaciju u devizno-finansijskof sferi i istovremeno naneti ozbiljan udarac imidžu samih SAD.

„Uz to, deo međunarodnih investitora, posebno s Blistog istoka, koji drže svoje račune u američkim bankama zamisliće se koliko je uopšte bezbedno i pouzdano i dalje držati tamo sredstva. Jer u bilo kom trenutku, ako se promeni politički diskurs, i njihova sredstva mogu biti konfiskovana”, navodi Roguljov.

S druge strane, kako kaže, Rusija bi poteze SAD mogla smatrati zelenim svetlom u nacionalizaciji imovine zapadnih kompanija koje su prisutne u ruskoj državi. „Sve će zavisiti od toga na koga će te američke akcije biti usmerene, čija sredstva neće biti samo zamrznuta već i konfiskovana“, objasnio je on.
Slično mišljenje iznosi i Beljajev. Kako kaže za Sputnjik, Rusija bi moglada razmotri koja imovinu na teritoriji Rusije igra značajnu ulogu za SAD. „Ako bi se ruska država odlučila na takav konfrontacioni korak, ovo bi možda Amerikance nateralo da stave prst na čelo “, ističe Beljajev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala