- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Pojasu Gaze nađena statua drevne boginje /foto/

© Foto : Palestinian Ministry of Tourism and AntiquitiesHananska skulptura koja datira iz 2500. pre nove ere pronađena je u Pojasu Gaze
Hananska skulptura koja datira iz 2500. pre nove ere pronađena je u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Farmer u Pojasu Gaze iskopao je 4.500 godina staru statuu drevne boginje Anat. Prema palestinskim arheolozima, reč je o statui iz bronzanog doba, koja predstavlja hanansku boginju ljubavi, lepote i rata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Farmer Nidal Abu Eid kaže da je orao svoju zemlju u oblasti Karara u južnom delu Pojasa Gaze. Video je vrh statue kako viri iz zemlje i podigao je.

„Ubrzo smo shvatili da je to dragocen predmet, ali nismo imali pojma da ima tako veliku arheološku vrednost. Ono što nam je privuklo pažnju je oznaka na glavi za zmiju, što znači da je figura veoma važna. U hananskoj mitologiji, zmije su simbol snage i nepobedivosti“, rekao je farmer.

Zaista, skulptura od krečnjaka podseća da je Gaza prvobitno bila hananska kolonija i da je suštinski deo istorijske rekonstrukcije zemlje.
Anat je bila hananska boginja ljubavi, lepote i rata i verovatno je poslužila kao inspiracija za grčku boginju rata, Atinu, koja je takođe često bila prikazivana sa zmijama.
Statua od krečnjaka je potiče iz perioda od oko 2.500 godina pre nove ere ili iz bronzanog doba. Sada je izložen u Vasr el Baši, malom muzeju u Gazi.
Abu Eid kaže da nije razmišljao o prodaji predmeta, već je odlučio da ga pokloni jer pripada palestinskom narodu. Za njega, statua ima ne samo istorijski značaj, već i geopolitičke implikacije.

„Ova statua dokumentuje istoriju palestinskog naroda na ovoj zemlji i da je njegovo poreklo hanansko“, rekao je Abu Eid na konferenciji za novinare. „Ovakva otkrića dokazuju da Palestina ima civilizaciju i istoriju, i niko ne može poreći ili falsifikovati ovu istoriju. Ovo je palestinski narod i njihova drevna hananska civilizacija.”

Smatra se da su Hanaanci obožavali lokalna božanstva u lokalnim hramovima, tako da je pronalaženje prikaza njihovih bogova izuzetno retko.
Iako je to saopštenje objavilo palestinsko ministarstvo turizma i antikviteta koje vodi Hamas, Pojas Gaze ne vidi značajan priliv turista. Izrael i Egipat striktno kontrolišu protok ljudi i materijala koji ulaze i izlaze iz ere sukoba, nametnuvši blokadu teritorije od 2007. godine koja je bila razorna za ljude koji tamo žive.

„Zahvaljujemo Bogu i ponosni smo što je to ostalo u našoj zemlji, u Palestini, još od hananskih vremena“, rekao je farmer na konferenciji za novinare.

Hananska civilizacija je postojala od otprilike 3500-1150 p.n.e. u Hananu, koji je uključivao delove današnje Sirije, Libana, Palestine, Izraela i Jordana. Zapisi i arheološki nalazi su retki, a većina informacija o hanancima dolazi iz drugih civilizacija koje su došle u kontakt sa njima.
Kamena skulptura glave potekla iz naroda Olmeka - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ko je misteriozan drevni narod iz džungle koji su nasledili Maje i Asteci
Arheološka iskopavanja - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Arheolozi otkrili gde je počeo pad Vizantije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala