- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinske snage utvrdile položaje u školama

© AFP 2023 / YASUYOSHI CHIBAUkrajinski vojnici u tenku
Ukrajinski vojnici u tenku - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Ukrajinske snage su u nizu gradova opremile svoje položaje i postavile tehniku u škole i psihijatrijskoj bolnici, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U Barvenkovu u Harkovskoj oblasti u zgradi Oblasne psihijatrijske bolnice broj 2, neonacisti su opremili uporište, a civile nasilno drže u podrumu“, rekao je general.
On je dodao da su u obrazovnim ustanovama u gradovima Dnjepar, Nikolajev, Kramatorsk i Slavjansk ukrajinski vojnici i pripadnici bataljona teritorijalne odbrane opremili vatrene položaje, rasporedili oklopna vozila, artiljeriju i višecevne raketne bacače.
General je rekao da su ove činjenice još jedan jasan dokaz kontinuiranog nehumanog odnosa kijevskih vlasti prema sopstvenom narodu.

Evakuacija stanovništva

Mizincev je istakao da deo stanovnika koje ukrajinski ekstremisti nasilno drže i dalje traže načine da se evakuišu u Rusiju.
On je objasnio da o tome svedoče brojni apeli građana ruskim zvaničnim strukturama i javnim organizacijama. Prema njegovim rečima, u protekla 24 sata savezni organi izvršne vlasti i subjekti Ruske Federacije dobili su od stranih i ukrajinskih državljana još 103 zahteva za evakuaciju.
Oni traže da budu prevezeni na teritoriju Rusije, Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i u regione Zaporoške, Nikolajevske, Harkovske i Hersonske oblasti koje kontrolišu Oružane snage Rusije.
Mizincev je saopštio i da je Rusija na svoju teritoriju evakuisala skoro 200 hiljada dece iz opasnih regiona Ukrajine i Donjecke i Luganske Narodne Republike, a ukupno je granicu prešlo 1.092.137 ljudi.
General je podsetio da u Rusiji nastavlja da radi više od 9,5 hiljada centara za privremeni smeštaj za evakuisane, koji su u potpunosti opremljeni svim potrebnim. U njima se nalaze mesta za odmor i obezbeđen topli obrok. Izbeglicama se pomaže u pronalaženju zaposlenja i obezbeđuju im se socijalna davanja, deci je obezbeđeno mesto u vrtićima i obrazovnim ustanovama.
On je dodao da je Rusija isporučila u Ukrajinu više od 17 hiljada tona humanitarnog tereta i da je sprovedeno 959 humanitarnih akcija.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ruska vojna tehnika u Harkovu - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
UŽIVO Ruske snage uništile četiri ukrajinska sistema S-300; U „Azovstalju“ se čuju pucnji i eksplozije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala