- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Presek stanja: Ruski sistemi PVO oborili sedam ukrajinskih dronova

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaVišecevni raketni bacač "Uragan" Oružanih snaga Rusije u Harkovskoj oblasti
Višecevni raketni bacač Uragan Oružanih snaga Rusije u Harkovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su tokom proteklog dana tri ukrajinske bespilotne letelice „Bajraktar TB-2“ u rejonu ostrva Zmejni, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Osim toga, u blizini naselja Červoni Oskol i Nevsko u Harkovskoj oblasti, kao i Vesjolo u Donjeckoj Narodnoj Republici oborena su još četiri ukrajinska drona, a pet raketa sistema „Smerč“ presretnuto je u oblastima Izjum, Topoljsko i Mala Kamiševaha.
Tokom dana je vazdušnim raketama visoke preciznosti pogođeno 36 ukrajinskih vojnih objekata. Među njima je pet komandnih punktova, uključujući komandno-osmatračka mesta bataljona 95. Desantno-jurišne i 81. aeromobilne brigade, rekao je Konašenkov.
General je naveo da je pogođeno i 25 uporišta, područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i na području Aleksandrovke koncentrisanje snaga nacističke formacije „Ajdar“.
Takođe je u Dnjepropetrovskoj oblasti u blizini naselja Pokrovsko uništeno skladište raketno-artiljerijskog naoružanja i municije, a u oblasti naselja Meževa uništena su četiri protivvazdušna sistema S-300 i radarska stanica za izviđanje i navođenje.
Portparol je dodao da su raketne snage u protekla 24 časa pogodile četiri područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, kao i dva komandna mesta, uključujući štab ukrajinske 93. mehanizovane brigade u rejonu Podalovka.
Ruska avijacija je pogodila je 13 uporišta i područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike ukrajinskih trupa, rekao je Konašenkov.
On je dodao da su artiljerijske jedinice pogodile dva komandna mesta, osam artiljerijskih baterija, 12 uporišta i 28 područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike. U napadima je uništeno do 170 neonacista, kao i 36 jedinica naoružanja i ukrajinske vojne tehnike.
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je ukupno 146 aviona, 112 helikoptera, 690 bespilotnih letelica, 285 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.760 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 316 višecevnih raketnih bacača, 1.246 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 2.578 jedinica specijalnih vojnih vozila, zaključio je Konašenkov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala