- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Demanti italijanskog Ministarstva: Članak u „Politiku“ obmanjujući

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVentil na cevovodu gasne stanice "Nežuhiv" u Lavovskoj oblasti u Ukrajini
Ventil na cevovodu gasne stanice Nežuhiv u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Italijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju demantovalo je izjavu ministra Roberta Čingolanija o mogućnosti plaćanja ruskog gasa u rubljama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Članak koji je objavio ‘Politiko’ pod naslovom ‘Italija je otvorena da plaća ruski gas u rubljama’ je obmanjujući i ne odgovara stavu ministra Čingolanija, koji nikada nije izražavao otvorenost za plaćanje u rubljama“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Pri tome šema sa plaćanjem u evrima i prenosom na račun u rubljama nije kršenje antiruskih sankcija, dodaje Ministarstvo.
Kako je ranije objavio list „Politiko“, ministar Čingolani je izjavio da kompanijama treba dozvoliti da privremeno plaćaju isporuku energenata iz Rusije u rubljama.
„Mislim da bi bilo ispravno da se kompanijama dozvoli da plaćaju u rubljama (ruski gas) bar nekoliko meseci dok razrešimo pravni okvir i posledice“, rekao je ministar i dodao da „želi brzu i jasnu izjavu Evropske komisije“ kojom se potvrđuje da naftne i gasne kompanije mogu neko vreme da plaćaju isporuke energenata u rubljama.
Prema njegovom mišljenju, potpuno shvatanje pravnih posledica plaćanja ruskog gasa u rubljama može trajati mesecima.
„Verujem da naftne i gasne kompanije ne mogu da rizikuju plaćanje (u rubljama) da bi ih kasnije optužili za kršenje sankcija, ali istovremeno ne mogu da rizikuju da ne plaćaju u rubljama“, dodao je ministar.
Čingolani je napomenuo da vlada ima akcioni plan u slučaju da treba da se na zimu štedi energija, koji uključuju temperaturna ograničenja, proizvodnju energije na bazi uglja, stimulisanje obnovljivih izvora energije.
Ministar je naglasio da čak i kada se situacija oko Ukrajine reši, Rim se neće vraćati na snabdevanje energentima iz Rusije u ranijim obimima kako bi bio energetski nezavisniji.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano. Pored Mađarske i Austrija je potvrdila da nema problema u snabdevanju ruskim gasom.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala