- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Fatalne vožnje na srpskim putevima: Budite oprezni kada sutra krenete sa mini-odmora

CC0 / Pixabay / Saobraćajna nesreća
Saobraćajna nesreća - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Od petka posle podne do jutros u sedam teških saobraćajnih udesa poginulo je šest osoba, a povređeno više od dvadeset. Glavni uzrok je brzina, ali i nedovoljno rastojanje i često gledanje u mobilni telefon. Većina poginulih nije koristila sigurnosni pojas.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Akcije MUP-a se nastavljaju i tokom prvomajskih praznika. Od početka godine u saobraćaju je poginulo više od 100 ljudi, što je 50 odsto više nego prošle godine.
Pod dejstvom alkohola bilo je 45 odsto više vozača i 75 odsto više onih koji su koristili razne psihoaktivne supstance u toku vožnje. Stručnjaci kažu da sutra, kada se mnogi vraćaju sa odmora, ne treba žuriti i da treba biti maksimalno oprezan i pridržavati se propisane brzine.
„Moj savet je krenuti odmoran, da ljudi koji inače svakodnevno voze na posao i sa posla, a ne duge ture, prave pauze na svaka dva sata - bar dva sata kao što vozači profesionalci po zakonu moraju na četiri sata a to im je posao kako ne bi ugrozili ni sebe ni druge ljude“, kaže prof. Milan Vujanić, sudski veštak.
Najvažnije je držanje rastojanja između vozila, jer je dozvoljena brzina od 130 kilometara na čas na auto-putu – mač sa dve oštrice.
Najčešće se vozači „lepe“ u branik jedni drugima i nemaju mogućnosti da zakoče. Zaustavni put se u takvim slučajevima povećava i do dva puta.
„Molim sve vozače da strogo poštuju pravilo četiri sekunde u ovakvim vremenskim uslovima – kada vozilo ispred vas prođe pored neke bandere, treba da prođe najmanje četiri sekunde dok vi prođete pored te iste bandere“, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, preneo je RTS.
Tokom kontrola, za vreme praznika je utvrđeno da 80 odsto putnika na zadnjim sedištima ne koristi sigurnosni pojas, a preko 30 odsto na prednjim.
Pojačaće, kažu u MUP-u, i kontrolu prevoženja dece u sigurnosnim sedištima i korpama, a kazne će svima biti naplaćene – 5.000 na licu mesta ili 10.000 kod sudije za prekršaje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala