ABBA na balalajkama – Odgovor na zabranu ruskog nacionalnog instrumenta u Švedskoj

CC BY 3.0 / Miloš Jurišić - Museum of Science and Technology Belgrade / Balalajka iz druge polovine 20. veka
Balalajka iz druge polovine 20. veka - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Solisti omladinskog orkestra nacionalnih instrumenata „Terema“ u nedelju su na balalajkama izvodili pesme grupe ABBA ispred zgrade Generalnog konzulata Švedske u Sankt Peterburgu, u znak protesta zbog otkazivanja koncerta lokalnog švedskog sastava u Upsali zato što među članovima ima i izvođače na balalajkama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Bila je to improvizovana akcija, koja je usledila pošto je grupi Södra bergens balalaikor zabranjeno da nastupi na koncertu u gradu Upsala u Švedskoj zbog balalajki. To nas je pogodilo, jer je muzika večna umetnost, ona mora biti izvan vremena i politike. I ruski narodni instrumenti na kojima mi sviramo su deo svetskog nasleđa“, rekao je za Sputnjik dirigent orkesta „Terema“ Andrej Dolgov.
Prema njegovim rečima, šest solista „Tereme“ izvelo je na balalajkama dva hita popularne švedske grupe - „Dancing Queen" i „Gimme! Gimme! Gimme!".
„Sudeći po reakciji gledalaca koji su intezivno tapšali, to im se dopalo“, dodao je Dolgov.
Koncert švedske grupe Södra bergens balalaikor, koji je trebalo da bude održan u aprilu i znak podrške Ukrajini, otkazan je zbog toga što su među instrumentima na kojima bend svira i ruski narodni instrumenti balalajke.
Prema navodima televizije SVT Nyheter, organizatori koncerta suočili su se s pristiskom „ljudi koji ne žele da vide balalajke na sceni tokom koncerta podrške Ukrajini“.
Biblioteka - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
KULTURA
Ruska kultura je dobro čovečanstva, parče ljudskosti na koje svi imamo pravo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala