Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mediji: Vojska Srbije kupila američka oklopna vozila za vojnu policiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićPrikaz sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Vojska Srbije (VS) nabavila je iz Sjedinjenih Američkih Država oklopna vozila „berket“ (BearCat) za potrebe vojne policije, što će biti prvi put u modernoj istoriji da vojna policija koristi takav tip vozila američke proizvodnje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, prvih pet oklopnih vozila „berket“ predstavljeno je u subotu na prikazu sposobnosti VS na aerodromu Batajnica, održanom pod nazivom „Štit 22“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPrikaz sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu
Portal navodi da nije poznata cena tog posla, kao ni da li je reč o donaciji ili o nabavci na tržištu.
U VS postoji nekoliko jedinica Vojne policije ranga bataljona u Kopnenoj vojsci i Gardi, a jedino oklopno vozilo koje se koristi u tim jedinicama je BOV M-86, nasleđen još iz vremena Jugoslovenske narodne armije.
Za potrebe Vojne policije pre dve godine nabavljena je i veća količina (56 komada) neoklopljenih terenskih vozila iz Rusije UAZ Patriot.
Vozilo „berket“ proizvodi američka firma „Lenko armor“, specijalizovana za izradu lakih oklopnih vozila za specijalne jedinice vojske i policije, prenose Novosti.
U Batajnici je prikazana policijska verzija oklopnjaka „berket G3“, sa rešetkastima dodacima na šoferšajbni i bočnim vratima.
„Vozilo može da preveze 10 do 12 potpuno opremljenih vojnika i namenjeno je pre svega za misije u ruralnim sredinama i teško prohodnom zemljištu. Pod je ravan, tako da se može koristiti i za prevoz ranjenika ili gabaritnog tereta“, navodi se u tekstu i dodaje da je oklopna zaštita takva da može da sačuva od dejstva snajperske puške ili protivpancirnog zrna kalibra 7,62 milimetara.
Najčešći korisnici vozila u Americi su specijalne policijske jedinice SWAT u više gradova i saveznih država. Koriste ga i FBI, Služba domovinske bezbednosti i kancelarije službe Američki šerifi koja se bavi transportom opasnih zatvorenika i tereta.
U Vojsci SAD korisnici su jedinice koje su zadužene za obezbeđenje aerodroma, najvažnijih strateških objekata, konvoja i za misije brzog reagovanja.
Aleksandar Vučić u obilasku jedinica Vojske Srbije na aerodromu Batajnica - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija jača avijaciju
Helikopteri Vojske Srbije Mi-35, poznatiji kao đavolje kočije ili leteće tvrđave - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
SRBIJA
Prikaz oružane moći srpske vojske: Šta će biti izloženo na vojnom aerodromu u Batajnici /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala