- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Megapožar“ u Americi: Izgorele na stotine kuća, hiljade vatrogasaca se bori sa stihijom /video/

© AP Photo / J. Michael JohnsonPožar u Novom Meksiku
Požar u Novom Meksiku - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Požar izazvan sušom na severu Novog Meksika prerastao je u subotu u „megapožar“, koji je zahvatio površinu od oko 100.000 hektara i još bi mogao da se udvostruči, izjavio je zvanični predstavnik vatrogasne službe.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Požar u kojem je već izgorelo 166 kuća proširio se sa 266 kvadratnih kilometara koliko je zahvatio u petak na 393 kvadratna kilometra danas, rekli su zvaničnici.
Više od hiljadu vatrogasaca uz pomoć buldožera i aviona bori se sa najvećim aktivnim šumskim požarom u Sjedinjenim Državama, pošto se zbog jakog vetra vatrena stihija približava naseljenim mestima u severnom Novom Meksiku
Podstaknut žestokim prolećnim vetrovima u isušenim planinskim šumama, požar u kanjonu Kalf je daleko najveća i najrazornija vatrena stihija u Sjedinjenim Državama, prenosi Rojters.
Oko pedesetak kilometara istočno od Santa Fea, vatra je uništila stotine imanja, primorala hiljade ljudi na evakuaciju, a u subotu je goreo u krugu od nekoliko kilometara od grada Las Vegasa u Novom Meksiku sa 14.000 stanovnika.
U poslednja 24 sata požar je porastao za oko 50 odsto.
„Ovo je velika vatrena stihija i svuda je oko nas“, rekla je menadžerka okruga San Migel, Džoj Ensli, i dodala da vlasti prave planove za slučaj potebe da se izvrši evakuacija Las Vegasa, gradića u Nju Meksiku koji ima oko 13.000 stanovnika.
Ove godine šumski požari u SAD bukte na više od dva puta većoj površini nego u istom periodu 2021. godine i na oko 70 odsto više teritorija od desetogodišnjeg proseka, pokazuju podaci Nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra, prenosi Tanjug..
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala