- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Simbol duhovnosti Rusije: Čudesno ostrvo Valam /foto, video/

© Sputnik / Alekseй DružininOstrvo Vallam na jezeru Ladoga
Ostrvo Vallam na jezeru Ladoga - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Izložba fotografija „Čudesno ostrvo Valam“ otvorena je u ruskom gradu Orjol, a posvećena je arhimandritu Valamskog manastira Metodiju, rodom iz Severne Makedonije, koji je prošlog leta preminuo u Rusiji nakon što je izgubio bitku sa virusom korona.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Otac Metodije, pored toga što je bio poštovan arhimandrit Ruske pravoslavne crkve, bio je veoma voljen i među vernicima, koji o njemu govore kao o „čoveku velikog srca i široke duše“. Toliko je cenjen u Rusiji da se sprema i film o njegovom životnom i monaškom putu, koji je prešao od rodnog sela Blatec u Severnoj Makedoniji, preko Svete Gore u Grčkoj do Trojice-Sergijeve lavre i Manastira Valam u Rusiji, gde je proveo skoro tri decenije.
Bio je na čelu Pravoslavnog kulturno-prosvetnog centra „Svet Valamska“, a u tom karelijskom manastiru na ruskom severu dočekivao je brojne goste, među kojima je bio i ruski predsednik Vladimir Putin.
© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije Vladimir Putin i Belorusije Aleksandar Lukašenko u Valamskom manastiru, sa tadašnjim igumanom Metodijem Petrovim (drugi zdesna)
Predsednici Rusije Vladimir Putin i Belorusije Aleksandar Lukašenko u Valamskom manastiru, sa tadašnjim igumanom Metodijem Petrovim (drugi zdesna) - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Predsednici Rusije Vladimir Putin i Belorusije Aleksandar Lukašenko u Valamskom manastiru, sa tadašnjim igumanom Metodijem Petrovim (drugi zdesna)
Izložba „Čudesno ostrvo Valam“ je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada orlovskog ronilačkog kluba „Divo“, koji u dubinama Ladoškog jezera, u blizini manastira Valam, traga za podvodnim arheološkim nalazištima. Na ekspoziciji je predstavljeno oko 60 fotografija autora Stanislava Trofimova, napravljenih tokom ekspedicija u periodu od 2019. do 2021. godine, od veličanstvenih pejzaža do portreta.
Orlovski ronilački klub „Divo“jedan je od najpoznatijih u Rusiji, a prošle godine pokrenuo je projekat „1XPEDITION“, koji okuplja stručnjake iz oblasti istorije, arheologije i podvodne arheologije za sprovođenje naučnih ekspedicija širom sveta.
© Sputnik / Ilья Timin / Uđi u bazu fotografijaValamski manastir
Valamski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Valamski manastir
Gubernator Orlovske oblasti Andrej Kličkov je na otvaranju izložbe izrazio zadovoljstvo što žitelji i gosti grada mogu da se upoznaju sa radom ronilaca i njihovim neverovatnim pronalascima na dnu Ladoškog jezera, najvećeg slatkovodnog jezera u Evropi i drugog po veličini u Rusiji posle Bajkalskog jezera.
„Orlovčani su dobili priliku da se upoznaju sa životom i znamenitostima jednog od najpoznatijih rezervata ruskog Severa, bisera pravoslavlja - ostrva Valaam. Ta surova zemlja postala je jedno od prepoznatljivih mesta jačanja pravoslavne vere u Rusiji“, rekao je Kličkov.
Među pronalascima ruskih ronilaca je, između ostalog, i parobrod „Valamon luostari“ (Valamski manastir), koji je potopljen 22. januara 1940. godine za vreme Zimskog rata, koji je vođen između Sovjetskog Saveza i Finske.
Misija ronilaca se nastavlja i već sredinom ovog meseca očekuje ih još jedna ekspedicija. Oni tragaju za crkvenim dragocenostima izgubljenim u Ladoškom jezeru tokom sovjetsko-finskog rata, 1939-1940. Poznato je da su tokom evakuacije stanovništva sa ostrva Valama zvona iz crkve Nikoljskog skita „završila“ u dubinama tog jezera.
© Sputnik / Olivera IkodinovićIzložba fotografija „Čudesno ostrvo Valam“ otvorena je u ruskom gradu Orjol, a posvećena je arhimandritu Valamskog manastira Metodiju
Izložba fotografija „Čudesno ostrvo Valam“ otvorena je u ruskom gradu Orjol, a posvećena je arhimandritu Valamskog manastira Metodiju - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Izložba fotografija „Čudesno ostrvo Valam“ otvorena je u ruskom gradu Orjol, a posvećena je arhimandritu Valamskog manastira Metodiju
Sergej Kulikov, rukovodilac ronilačkog kluba „Divo“ i koordinator projekta „1XPEDITION“, rekao je da će ronioci nastaviti sa potragom uprkos tome što se odvijaju u veoma teškim uslovima - na dubini od oko 10 metara, gde je vidljivost minimalna i na temperaturi ne većoj od 6-8 stepeni.
„Ulažemo napore u potrazi za crkvenim dragocenostima koje su izgubljene na Valamu. Zvona, po svemu sudeći, danas leže u mračnim vodama Ladoge, ali nastavićemo da ih tražimo“, dodao je on.
Kulikov je naglasio da klub „Divo“, koji je počeo sa radom 2007. godine, jača duhovnu vezu između orlovske zemlje i Valaama.
„Kada smo prvi put stigli na Valam, svi naši ronioci su bili fascinirani lepotom i uzvišenošću tog mesta, jednog od simbola pravoslavlja u Rusiji. Na izložbi smo pokušali da prenesemo veličanstvenost tih mesta i podelimo sa vama naše emocije“, istakao je Kulikov.
Mitropolit orlovski i bolhovski Tihon je naveo da je samo jednom, pre oko 30 godina, posetio Valam, ali da mu je ova izložbi „probudila sećanja“.
„Ne može svako da poseti Valam, ali ovde možemo da dodirnemo njegovu duhovnost", naglasio je on.
Ekspozicija „Čudesno ostrvo Valam“ svečano je otvorena u Orlovskom zavičajnom muzeju, ali je izložba predstavljena i u glavnoj gradskoj promenadi, ulici Lenjina.
Na glavnom gradskom trgu održan je i koncert hora Valamskog manastira, koji je svojom izvedbom oduševio posetioce.
© Sputnik / Ilья TiminValamski manastir
Valamski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Valamski manastir
Orjol je grad sa preko 300 hiljada stanovnika. Centar je Orlovske oblasti, a od Moskve je udaljen oko 370 kilometara. Nazivaju ga gradom „prvog vatrometa“, „književnom prestonicom Ruske gubernije“ i „gradom studenata“. Ovde su rođeni i živeli mnogi poznati pisci, poput Ivana Turgenjeva, Ivana Bunjina i drugih.
Nalazi se na ušću reke Orlik u Oku, a grad je osnovao u 16. veku ruski car Ivan Četvrti, poznat kao Grozni, koji je imao čvrste rodbinske veze sa Srbima po dvostrukoj liniji. Po ocu on je loza Nemanjića i Dejanovića, a po majci je izdanak takođe znamenite porodice Jakšić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala