- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekar objasnio kako upala grla može dovesti do invaliditeta

CC0 / Pixabay / Nevolje sa štitnom žlezdom
Nevolje sa štitnom žlezdom - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
U slučaju da se propisno ne leči, upala grla može da dovede do ozbiljnih komplikacija, uključujući i na srcu, upozorio je u intervjuu za „Sputnjik“ otolaringolog, kandidat medicinskih nauka Vladimir Zajcev. On je još dodao da razvoj bakterijskog miokarditisa i endokarditisa može dovesti i do invaliditeta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Bol u grlu često se ne doživljava kao opasan simptom i mnogo ljudi čak ni ne ide kod lekara pri toj pojavi. Ipak, ovaj osećaj može da signalizira da je u pitanju zapaljenje palatinskih krajnika, koji mogu da predstavljaju pretnju po srce“, rekao je Zajcev.

Kako je objasnio, postoje takozvani povezani organi. U ovom slučaju palatinski krajnici, ili, kako ih jednostavno nazivaju, krajnici, mogu da utiču na srce.
Prema njegovim rečima, palatinski krajnici su organ koji je odgovoran za lokalni imunitet i zaštitu organizma od raznih infekcija, konkretno, streptokoka.
„Ako je zaštitna funkcija krajnika smanjena, na primer, zbog upale grla, koncentracija stretokokne infekcije počinje da se povećava. Krajnici mogu da izdrže neko vreme, ali zatim počinju da propuštaju stretokoke u krvotok“, objasnio je Zajcev.
Prema njegovim rečima, streptokokna infekcija pogađa mišiće i vezivna tkiva čoveka, ali i srce, takođe, može da oboli od nje.
Takođe, kako je istakao, mogu da se razviju bakterijski miokarditis (oboljenje srčanog mišića – prim. ured.) ili endokardititis (oštećenje unutrašnjeg sloja srca - prim. ured.).

Razvoj ovih bolesti dovodi do težih posledica, tako, na primer, miokarditis može biti uzrok invaliditeta, naglasio je on.

Doktor je naveo znakove koji ukazuju na verovatnoću razvoja komplikacija na srcu, nakon komplikacija na grlu: to su aritmija i bol u grudima, koji nije oštar, nego tup i pritiskajući. On je savetovao da nikada ne pribegavamo samolečenju pri pojavi bolnog grla. Bolje je omogućiti stručnjaku da proceni šta treba preduzeti u toj situaciji.
„Doktor će znati šta se u tom momentu dešava s pacijentom: angina, pogoršanje hroničnog tonzilitisa ili možda je pacijent jednostavno paničar, pa će odrediti pravilno lečenje. Važno je ne ignorisati bol u grlu i ne baviti se samolečenjem“, istakao je Zajcev.
https://ria.ru/20220417/bol-1783927949.html
Gojaznost ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
RUSIJA
Ruski lekar otkrio kako izbeći višak kilograma usled stresa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
RUSIJA
Ruski lekar: Izbegavajte neko vreme kafu nakon preležanog omikrona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala