- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ukrali su nam više od 300 milijardi dolara

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok
Kompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Rusiji je faktički ukradeno više od 300 milijardi dolara, od kojih je većina dobijena za isporuke gasa i nafte, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za italijansku TV kompaniju „Medijaset“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na konstataciju da je Italija zabrinuta što Rusija prekida isporuku gasa i pitanje šta se dešava, ministar je odgovorio da se „dešava jednostavna stvar, o čemu kritičari naših postupaka, svi koji nas u poslednje vreme osuđuju iz nekog razloga ne žele da razgovaraju“.

„Ukrali su nam novac (više od 300 milijardi dolara). Uzeli i ukrali. Najveći deo sume je dobijen za isporuke gasa i nafte“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „to je postalo moguće jer je ‘Gasprom’ bio prinuđen da drži novac na svojim računima u zapadnim bankama (prema vašim pravilima)“.
„Hteli su da ‘kazne’ Rusiju – i pokrali je“, dodao je on.
On je napomenuo da se Rusiji sada nudi da nastavi sa trgovinom kao i ranije, a da će „novac ostati kod njih“.
„Kad budu hteli, opet će ih strpati u džep. To je razlog“, objasnio je on.
„O tome iz nekog razloga niko ne govori. Gde je tu pošteno novinarstvo?“, upitao je ruski ministar.
Prema njegovim rečima, „sada smo predložili da se isporuke smatraju plaćenim ne kada evri ili dolari stignu u ‘Gasprombanku’, već kada budu pretvoreni u rublje, koje više ne mogu da se ukradu. To je cela priča“. On je dodao da „naši partneri to vrlo dobro znaju“.
„Važno je da se za kupce ništa ne menja. Oni i dalje plaćaju iznose navedene u ugovoru u evrima i dolarima. Konverzija se vrši nakon toga“, objasnio je ruski ministar.
„Mi nemamo pravo pred sopstvenim narodom da dozvoljavamo Zapadu da nastavi sa svojim lopovskim navikama“, zaključio je šef ruske diplomatije.

Plaćanje gasa u rubljama

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije bez presedana protiv Rusije. Kao odgovor na zamrzavanje ruskih aktiva i zlatnih rezervi u inostranstvu predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.
U međuvremenu „Gasprom" je obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj, jer nisu izmirile obaveze na taj način. U Varšavi su prokomentarisali da je to samo ubrzalo njihovu raniju nameru da odustani od ruskog gasa, a u Sofiji su istakli da neće pristati na ruske uslove i da će tražiti alternative.
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Kremlj: Novi uslovi plaćanja gasa - odgovor na krađu zlatnih rezervi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala