- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kongresmen predlaže rezoluciju o uvođenju američkih trupa u Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički vojnici u Međunarodnom centru za mirovne snage i bezbednost u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Američki vojnici u Međunarodnom centru za mirovne snage i bezbednost u Lavovskoj oblasti Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Član Predstavničkog doma američkog Kongresa Adam Kinzinger predstavio je nacrt rezolucije koji dozvoljava upotrebu američkih vojnih snaga za odbranu Ukrajine u slučaju da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako se navodi u obrazloženju nacrta objavljenom na sajtu kongresmena, ako bude odobrena, ova inicijativa će „ovlastiti predsednika SAD da upotrebi naše snage za reagovanje na scenario u kojem bi Rusija koristila hemijsko, biološko ili nuklearno oružje protiv Ukrajine“.
„Razgovarajući sa državnim sekretarom (Entonijem) Blinkenom i slušajući njegovu ozbiljnu zabrinutost u vezi sa mogućnošću upotrebe hemijskog oružja od strane (predsednika Rusije Vladimira) Putina, uveren sam da će Sjedinjene Američke Države pokazati svetskoj zajednici da neće tolerisati besmisleno nasilje“, prokomentarisao je Kinzinger.
Prema rečima kongresmena, ova rezolucija treba da obezbedi mogućnost da američka administracija preduzme „odgovarajuće mere ako Rusija upotrebi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje“.
„Moramo stupiti u zaštitu čovečanstva – i učiniti to zajedno sa našim saveznicima“, naglasio je američki poslanik.
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena do sada je odbijala mogućnost slanja američkih trupa u Ukrajinu, uz obrazloženje da bi takav scenario izazvao rizik od direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.
Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da Rusija nikome ne preti nuklearnim ratom i da o tome razgovore započinju zapadne zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala