- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako se zaštiti od krpelja i šta učiniti ako vas ujede

© PixabayKrpelj
Krpelj  - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Podaci instituta i zavoda za prethodne godine pokazuju da se posle 1. maja povećava broj pacijenata koje je ujeo krpelj. Dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje, kaže da svake sezone posle prvomajskog uranka veliki broj ljudi dolazi u Savetovalište za lajmsku bolest.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ivana Begović Lazarević objašnjava da posle svakog boravka u prirodi treba da pogledamo telo, jer je, kako kaže, veoma važno da se krpelj što pre uoči.
Ona savetuje da tokom boravka u prirodi boravimo na uređenim travnatim površinama – izbegavamo korov i gustu travu i da nosimo prikladnu garderobu.
„Po povratku iz prirode svu garderobu koju smo nosili moramo dobro da istresemo, da pregledamo celo telo kako bismo na vreme uočili ukoliko se krpelj zakačio“, objašnjava doktorka za RTS.
Krpelja treba da izvadi zdravstveni radnik, a ukoliko nemamo mogućnosti da dobijemo medicinsku pomoć, mesto ujeda krpelja, ističe dr Begović Lazarević, ne smemo nikako premazivati, tretirati hemikalijama – uljem, acetonom, lakom za nokte, sapunom.
„Čistom pincetom uhvatite krpelja što bliže površini kože i blagim pokretima ga izvaditi“, savetuje doktorka.
Ona ističe da se postupak ne završava uklanjanjem krpelja jer on može biti izazivač mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest.
Kako kaže, neophodno je da osluškujemo svoj organizam i prijavimo svaku promenu zdravstvenog stanja.
„Nakon pravilnog odstranjenja krpelja bitno je da narednih mesec dana pratimo mesto ujeda kako bismo na vreme uočili tu karakterističnu crvenu promenu koja može biti različitog oblika i koja se kasnije pretvara u koncentrične prstenove“, objašnjava doktorka.
Ona ističe da početno crvenilo nekada može da izostane, ali se može javiti povišena temperatura, malaksalost, stanje slično gripu.
„Svaka promena zdravstvenog stanja treba da nam signalizira potrebu da se obratimo lekaru i da napomenemo da smo imali ubod krpelja“, poručuje doktorka.
Krpelji - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
DRUŠTVO
Čuvajte se krpelja: Na 15 od 17 lokacija u Beogradu nađeni prenosioci lajmske bolesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala