- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Radno vreme za prvomajske praznike: Kako rade prodavnice, tržni centri gradski prevoz, pijace...

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSupermarket u Moskvi
Supermarket u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Posle četiri slobodna dana koje je većina građana imala za vaskršnje praznike, sada će mnogi isto toliko imati i za Prvi maj. Radno vreme biće promenjeno u trgovinama, poštama, apotekama...
Većina prodavnica u subotu će biti otvorena, za razliku od nedelje 1. maja, kada najveći deo neće raditi. Ipak, pojedini trgovinski lanci, imaće svoje dežurne prodavnice, a neki će raditi do 14 časova. Izvesno je i da će raditi i pojedine manje lokalne radnje. Univereksport, Roda, Idea i Merkator i u nedelju će raditi, ali do 14 časova, dok će Lidl, Maksi i Tempo objekti biti zatvoreni tog dana. Supermarketi u tržnim centrima radiće uobičajeno, s obzirom na to da tržni centri u nedelju rade kao i inače.
Od ponedeljka 2. maja sve prodavnice i supermarketi će funkcionisati po uobičajenom radnom vremenu.
Gradski i prigradski prevoz u Beogradu će na prvi maj funkcionisati po nedeljnom, redukovanom redu vožnje, dok će druga dva praznična dana, u ponedeljak i utorak vozila saobraćati po subotnjem redu vožnje.
Minibusevi će od 1. do 3. maja saobraćati kao da je nedelja, tako da pojedine linije neće raditi.
Parkiranje u zoniranim delovima Beograda će i za ovaj praznik biti besplatno. Dakle, neće se naplaćivati u nedelju 1, ponedeljak 2. i utorak 3. maja. Na drugoj strani, garaže i sva druga parkirališta biće redovno otvorena.

Tržni centri i pijace rade uobičajeno

Svi tržni centri će tokom prvomajskih praznika raditi potpuno normalno, biće otvoreni od 10 do 22 sata, čak i u nedelju 1. maja.
Potpuno uobičajeno radiće i bioskopi u tržnim centrima.
Pekare tradicionalno za praznike imaju najšarenije radno vreme. Velika većina njih neće raditi u nedelju 1. maja, dok će u ponedeljak i utorak neki funkcionisati uobičajeno, većina će imati skraćeno radno vreme, a biće i onih koji će iskoristiti mogućnost da ne rade.
JKP „Gradske pijace“ u Beogradu je saopštilo da će sve pijace koje posluju u njihovom sastavu raditi potpuno uobičajeno, tokom sva tri praznična dana, 1, 2. i 3. maja, od 6 do 19 časova.
Sličan raspored očekuje se i u drugim srpskim gradovima, ali je pitanje kakva će tokom praznika biti ponuda na tezgama, posebno u nedelju na Prvi maj.

Banke i pošte zatvorene

Skoro sve banke će iskoristiti mogućnost da spoje vikend i praznike, pa će zaposleni u mnogim od njih imati četiri slobodna dana. U subotu će biti otvorene samo one koje i inače rade tim danom, a prvih dana maja radiće i one u tržnim centrima i na graničnim prelazima.
Skoro sve pošte biće zatvorene tokom praznika, od 1. do 3. maja, a ponovo će otvoriti svoje šaltere u sredu 4. maja. Početkom naredne nedelje radiće dežurne pošte, a kao i uvek, non-stop će 24 sata biti otvorena Glavna pošta u Beogradu, u Takovskoj ulici.
Vrtići će biti zatvoreni od subote 30. aprila do utorka 3. maja. Sva obdaništa, kako privatna tako i državna, ponovo će otvoriti svoja vrata u sredu 4. maja.
Većina državnih apoteka će biti zatvorena od subote ili nedelje do utorka. Međutim, dežurni objekti radiće 24 sata, baš kao i mnoge privatne apotekarske ustanove.
Taksisti će tokom sva tri dana državnog praznika, dakle u nedelju, ponedeljak i utorak, shodno propisima, naplaćivati uslugu po skupljoj, drugoj ili prazničnoj tarifi.
Đaci osnovnih škola u većem delu Srbije, izuzimajući Vojvodinu, i dalje se nalaze na prolećnom raspustu od 12 dana. Njihove starije kolege iz srednjih škola imaće za Prvi maj četiri vezana slobodna dana, pošto neće ići u školu od subote do utorka.
Konačno, osnovci i srednjoškolci u Vojvodini, koji su nešto ranije bili na prolećnom raspustu, imaće tri slobodna dana, od nedelje do utorka, a od srede 4. maja đaci u celoj Srbiji se vraćaju normalno u klupe, piše „Blic“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala