- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Obeleženo 27 godina od egzodusa Srba u akciji „Bljesak“

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICSrbi iz Zapadne Slavonije obeležili „Bljesak“
Srbi iz Zapadne Slavonije obeležili „Bljesak“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
U Gradišci je obilježeno 27 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije „Bljesak“, u kojoj su stradala 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 107 civila, među kojima 43 žene i dvanaestoro dece.
Hrvatske snage su prvog maja 1995. godine izvršile agresiju na teritoriju zapadne Slavonije koja je bila pod zaštitom UN-a, te izvršile etničko čišćenje Srba sa ovog prostora koje je počela Nezavisna Država Hrvatska, prenosi RTCG.
Obeležavanju u Gradišci prisustvovala je i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva: Akcija „Bljesak“ primer brutalnog etničkog čišćenja

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je akcija hrvatske vojske i policije „Bljesak“ primer brutalnog etničkog čišćenja u kojoj je za samo nekoliko dana 15.000 Srba proterano iz svojih domova iz zapadne Slavonije, te izrazila zadovoljstvo jer je Srpska postala njihov siguran dom.
Cvijanovićeva je istakla da je te nesrećne događaje pratilo i ekonomsko stradanje, uništavanje civilnih i verskih objekata, po čemu se vidi jasna namera da se zatre trag da su tu nekada živeli Srbi.
Ona smatra da je najtragičnije to što je najviše stradanja bilo tokom izbegličke kolone i njenog bombardovanja, te da se to sve dešavalo u ambijentu u kojem su mirovnjaci UN trebali da uspostave apsolutni mir, stabilnost i zaštite civile.
„Oni to nisu uradili. Ali, to nije bilo jedino mesto koje su čuvale međunarodne snage, a gde su na kraju se dogodila velika stradanja“, napomenula je Cvijanovićeva.
Ona je izrazila zadovoljstvo jer je Srpska postala siguran i stabilan dom za ljude koji su prognani kroz akcije kao što je „Bljesak“, „Oluja“ i druge, koje su delo hrvatskih paravojnih snaga.
„Naša obaveza jeste da se okupljamo i obeležavamo njihovo stradanje te izrazimo svoje poštovanje i prema žrtvama ali i prema onome što je bila njihova ideja življenja, a koju je neko nasilno uzeo i iščupao iz korena“, rekla je Cvijanovićeva.
Okupljamo se, dodala je, kako bi se i pouke iz prošlosti prenijele budućim generacijama, koje treba da daju svoj doprinos daljem razvoju i stabilnosti Republike Srpske.
„Izuzetno je važno da su nam institucije stabilne i sposobne da ispunjavaju potrebe svojih građana, a velika zahvalnost republičkih institucija upućena je prema Gradišci, koja je bila prva kontakt tačka gde su naši stradalnici pokušali naći spas sebi, svojoj deci i porodici. Gradiška je odlučila tada da im bude siguran dom, što je ostala i danas“, rekla je Cvijanović.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2020
Milanović iz protesta napustio skup: Šta se desilo na obeležavanju godišnjice „Bljeska“ /video/
Godišnjica „Bljeska“: Ni posle 20 godina niko nije kažnjen - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Bura u Zagrebu: Šta Tužilaštvo BiH traži od Hrvatske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala