- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Njujork tajms“: Bajden pokušava da namami vodeće ruske naučnike u Ameriku

© AP Photo / Win McNameeAmerički predsednik Džo Bajden u Kongresu
Američki predsednik Džo Bajden u Kongresu - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden hoće da namami vodeće ruske naučnike da pređu u SAD – on je uputio Kongresu predlog da se pojednostavi proces izdavanja američkih viza ruskim naučnicima koji žele da napuste svoju zemlju u jeku specijalne operacije u Ukrajini, piše „Njujork tajms“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako se navodi, Bajden na taj način pokušava da ubrza odliv mozgova iz Rusije i da liši Rusiju jednog dela najtalentovanijih građana.
Predlog administracije američkog predsednika, koji je upućen Kongresu u okviru obimnijeg paketa o pomoći Ukrajini, na četiri godine bi ukinuo uslov da naučnici koji apliciraju za vizu N1-V treba da imaju poslodavca-sponzora. Time bi bila uklonjena jedna od najvećih prepreka za mnoge ljude koji žele da pređu u SAD, navodi se u članku.
Međutim, ta mera će važiti samo za građane Rusije sa stepenom magistra ili doktora nauka u sferama kao što su veštačka inteligencija, nuklearne tehnologije ili kvantna fizika. Prema rečima zvaničnika američke administracije, taj potez bi doneo dvostruku korist – naštetili bi Rusiji, a Americi bi išlo u prilog.
Pre pandemije virusa korona, godišnje je oko 1.800 Rusa legalno dobijalo stalni boravak na osnovu toga što su istaknuti istraživači ili stručnjaci sa visokim stepenom obrazovanja.
Kako navodi „Njujork tajms“, čak i ukoliko poslednji predlog Bele kuće bude odobren, svi podnosioci zahteva će ipak morati da zadovolje druge uslove, uključujući bezbednosne provere.
Podsetimo, predsednik SAD Džo Bajden zatražio je od američkog Kongresa da odobri dodatna finansijska sredstva za pomoć Ukrajini u iznosu od 33 milijarde dolara. Kongresu je upućen i paket inicijativa o konfiskovanju imovine „ruskih oligarha“.
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
RUSIJA
Bajden traži da se zapleni imovina ruskih biznismena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala