- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Laušević kao Mišić, Brajović kao Putnik i novi zastrašujući kontekst "Vremena smrti" /video/

© Foto : PromoGoran Šušljik
Goran Šušljik - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Posledice vremena smrti mi živimo i sada, zato što se ovaj prostor i ovaj narod nikada nije oporavio od tog velikog trijumfa koji je bio i velika kataklizma. U korenu te priče postoje mnogi odgovori i mnoga pitanja, ali se mi ni ovoga puta nećemo baviti epopejom već sudbinama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovako za Sputnjik glumac i producenct Goran Šušljik govori o seriji „Vreme smrti“ čije snimanje počinje petog maja. I dok je TV serija „Vreme zla“ koja se posle premijernog prikazivanja pre nekoliko meseci, odnedavno emituje na javnom servisu, njen autor, producent i jedan od glumaca kaže da je posle veoma kratkog vremena dobila neki – novi kontekst.
„Serija `Vreme zla` je emitovana premijerno u oktobru, a sada nekoliko meseci kasnije kao da je dobila jedan zastrašujuće novi stari kontekst, nekog ponovnog biranja, ponovnog nadolazećeg kataklizmičnog vremena. Za samo nekoliko meseci se dobio jedan ponovni uvod nas savremenika u ono što je odavno napisano“, kaže Šušljik.
© Foto : Promo / Eye to EyeVreme zla
Vreme zla - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Vreme zla
Dugogodišnju zainteresovanost za delo Dobrice Ćosića koje je rezultiralo serijama „Koreni“ i „Vreme zla“, Šušljik pronalazi i u tome što je veliki pisac, nedajući dogovore, postavljao uzbudljiva pitanja i postavljajući ih, umesto o istoriji - ispričao jedinstvenu priču o ljudima.
„Te sudbine su jedinstvene, a najuzbudljivije u ovome što radimo je naš pokušaj da ih ispričamo“, kaže Šušljik.
U „Vremenu smrti“ nastavlja se priča o porodici Katić, ali i o mnogim drugim čije su sudbine okončane u ovoj strašnoj epopeji jednog naroda. Među njima je u prvom redu sudbina 1300 kaplara, otkriva Goran Šušljik.
„Sudbinama tih klinaca, 1300 kaplara, predstavlja stub priče, ti mladići koji su tada bili spremni da daju svoje živote, da žrtvuju sve. Krećemo od njihovih lica, ruku, od tela koja ćemo viđati po svim tim stravičnim stratištima, na mestima gde su se uglavnom gubili životi.“
„`Vreme smrti` je najvažnije i najveće delo Dobrice Ćosića i naravno da i ovoga puta imamo i tremu i zebnju pred početak rada. Ali, siguran sam da ćemo uspeti u onome najvažnijem: u emiciji i u predstavljanju tih sudbina. Ta epoha je još dalja nego ova iz `Vremena zla`, pa je s toga komplikovano, ali, evo, blizu smo petog maja kada počinje snimanje.“
Autor serije i producent kaže da će snimanje trajati dugo, godinu dana, ali da smatra da je privilegija baviti se ovakvim radom. Kada je o glumcima reč, Šušljik napominje da će se u „Vremenu smrti“ pojaviti glumci iz „Korena“ i „Vremena zla“, ali da namera nije bila da se pravi bilo kakvi nastavci ili sezone.
„Nismo pravili nikakve nastavke, nekad se malo poigravamo sa time da glumac igra nekoga ko je već bio nešto u prethodnoj seriji, ali ideja je zapravo da to nisu nikakve sezone. Ovo će biti potpuno zasebna serija i nadamo se da će ljudi, kada poslažu sve ono što su gledali, sklopiti taj mozaik. U ovoj velikoj podeli za seriju `Vreme smrti“ Živojina Mišića igra Žarko Laušević (Vukašin Katić iz „Vremena zla“), a vojvodu Putnika Vojislav Brajović. Vukašina Katića igra Dragan Mićanović a Olgu Katić - Nina Janković.“
(Ceo intervju sa Goranom Šušljikom pogledajte u video prilogu)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala