- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruske snage uništile raketno-kosmički zavod „Artem“ u Kijevu

© SputnikBrifing Ministarstva odbrane Rusije
Brifing Ministarstva odbrane Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije su uništile raketno-kosmički zavod „Artem“ u Kijevu, saopštio je u petak portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Visokopreciznim oružjem velikog dometa Vazdušno-kosmičke snage Rusije su uništile proizvodne korpuse preduzeća raketno-kosmičkog sektora 'Artem' u gradu Kijevu“, rekao je Konašenkov novinarima.
General je dodao da su raketama „Kalibar“, lansiranim s mora, uništene tri vučne električne podstanice u oblastima železničkih čvorova Fastov, Krasnoselka i Polono, a visokopreciznim raketama ispaljenim iz vazduha uništeno je 10 vojnih objekata u Ukrajini.
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u protekla 24 sata 13 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući jedan „Barjaktar-TB2“ u blizini rusko-ukrajinske granice, rekao je Konašenkov i dodao da je u oblasti naselja Kamenka oboren projektil ispaljen iz ukrajinskog višecevnog bacača „Smerč“.
Prema rečima Konašenkova, ruska avijacija pogodila je tokom noći 112 vojnih objekata u Ukrajini, među kojima su četiri skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja.
Konašenkov je precizirao da su među pogođenim objektima dva komandna punkta, 11 uporišta, 95 mesta koncentracije ljudstva i vojne tehnike, kao i četiri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u naseljima Pokrovsko i Gorohovsko.
General je rekao da je tokom noći uništen 21 upravljački punkt kao i 107 pozicija artiljerije ukrajinskih snaga, a likvidirano je više od 280 ukrajinskih nacionalista.
Prema njegovim rečima, tokom specijalne vojne operacije uništeno je više od 300 ukrajinskih višecevnih bacača raketa.
„Od početka specijalne vojne operacije uništena su 142 aviona, 111 helikoptera, 634 bespilotne letelice, 278 protivvazdušnih raketnih kompleksa, 2.638 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 304 višecevna bacača raketa, 1.175 jedinica poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.467 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike“, precizirao je Konašenkov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.
On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje kijevski režim već osam godina izlaže maltretiranju i vrši genocid nad njima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne izvodi nikakve napade na gradove Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ruska garda u Melitopolju - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
RUSIJA
UŽIVO Raskrinkana nova provokacija Kijeva, u Donbasu uhapšen službenik OEBS-a zbog špijunaže
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala