- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pozorišna predstava za decu „Tesla: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost” spremna za izvođenje

CC0 / / Nikola Tesla i Kip slobode – ilustracija
Nikola Tesla i Kip slobode – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Knjiga „Tesla: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost“ na srpskom i engleskom jeziku, namenjena za izvođenje pozorišne predstave u osnovnim školama u Americi, Srbiji i Republici Srpskoj, izašla je iz štampe. Ova drama o Tesli namenjena je i polaznicima škola glume, dečijim pozorištima, kao i Tesla klubovima, a zainteresovani se mogu prijaviti preko mejla.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Projekat je osmislila Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije, koja godinama radi istraživanje kako uvesti Teslu u američki školski program. Za proteklih 8 godina organizovali su 8 konferencija u Njujorku, a u Filadelfiji mnogo više. Istraživanja su rađena u saradnji sa „Takoni akademi čarter školom“ (Tacony Academy Charter School).
© Foto : Sputnjiku ustupio Lazar PetrovićDrama za decu „Tesla: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost”
Pozorišna predstava za decu „Tesla: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost”  - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Drama za decu „Tesla: Prošlost, Sadašnjost i Budućnost”
U školama „Takoni“ đaci su se kroz literarne i likovne radove, kao i kroz eksperimente bavili Teslom, a učiteljica ove škole došla je na ideju da decu aktivno uključe da budu deo velike priče TNF-a o Tesli. Tako se rodila ideja za Tesla dramu tj. pozorišnu predstavu.
„Krenuo sam da pišem dramu i posle izvesnog vremena pokazao sam je mladoj učiteljici. Ona je, na moju žalost, rekla da deca teško mogu da shvate to što sam napisao. Radio sam iz početka novu dramu, pa novu… i na kraju sam shvatio da je neophodno da u ceo projekat uključim profesionalnog dramaturga. Bio je to Elis Osvalt za potrebe američkog tržišta, a onda smo uz pomoć koscenariste Marine Bulatović doradili scenario, da priča bude prihvatljiva i razumljiva deci u Srbiji i Republici Srpskoj“, kaže Nikola Lončar osnivač i predsednik TNF-a.
© Foto : Sputnjiku ustupio Lazar PetrovićDrama o Nikoli Tesli posvećena deci
„Tesla drama“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Drama o Nikoli Tesli posvećena deci
On ističe da su prve digitalne kopije već podelili i da je došlo je do pravog oduševljenja među nastavnicima i direktorima škola, a interesovanje za dramu stiglo je čak iz Afrike.
„Javile su nam se škole iz San Dijega, Čikaga, Detroita, Filadelfije, Kruševca, Beograda, Banja Luke… Cilj je da kroz dramu upoznamo decu sa Teslom, kao i da im približimo njegov rad i izume“, dodaje on.
Teslina naučna fondacija (TNF), osnovana 2004. godine, poziva sve zainteresovane škole i dečije institucije iz Srbije i Republike Srpske da se jave na adresu: NikolaTeslaClub@gmail.com kako bi dobili na poklon besplatnu knjigu ili digitalnu verziju drame o Tesli, kako bi mogli da izvode ovu predstavu.
Izdavači knjige su „Houp“ (Hope) iz Beograda, a za tržište Amerike dramu je objavio „Amazon“.
Bista Nikole Tesle - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2020
Hit na društvenim mrežama: Američka markica s natpisom — Nikola Tesla američko-srpski genije
Dr Ljubomir Vujović, predsednik Tesla memorijalnog društva iz SAD - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
DRUŠTVO
Preminuo dr Ljubomir Vujović, jedna od vodećih ličnosti Teslinog pokreta u Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala