- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Pentagon započeo obuku ukrajinske vojske u Nemačkoj – kako da rukuju oružjem koje se šalje Kijevu

© AP Photo / Rodrigo AbdUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Pentagon je počeo da obučava u Nemačkoj ukrajinske vojnike da rukuju sa ključnim sistemima naoružanja koje Zapad isporučuje Kijevu, uključujući radare i oklopna vozila, saopštio je portparol američkog vojnog resora Džon Kirbi.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Danas mogu da objavim da su SAD počele da obučavaju ukrajinske Oružane snage u američkim vojnim bazama u Nemačkoj da koriste ključne sisteme naoružanja. Već je u toku obuka za rukovanje haubicama“, rekao je Kirbi.

Kako je naglasio, te obuke će biti nastavak osposobljavanja za rukovanje artiljerijskim oruđem koja je ranije održana „na drugim mestima“, a takođe će uključivati obuku za korišćenje novih radara i oklopnih vozila koji su nedavno uključeni u američki paket vojne pomoći Kijevu.
Osnovnu obuku drže pripadnici Nacionalne garde Floride, rekao je Kirbi. On je dodao da se obuka odvija na tri mesta van Ukrajine, ali osim Nemačke, druga dva nije otkrio.
Komentarišući vest o američkom plaćeniku Džozefu Kenselu koji je ubijen u Ukrajini, Kirbi je rekao da Vašington ne koristi usluge privatnih vojnih kompanija u Ukrajini, te da ubijeni Amerikanac nije imao veze sa Oružanim snagama SAD.
Kenselova majka je ranije saopštila za „Si-En-En“ da je njen 22-godišnji sin, bivši marinac, radio za američku privatnu vojnu kompaniju koja je slala borce u Ukrajinu.
Prošle sedmice je predsednik SAD Džozef Bajden objavio da je za vojnu pomoć Ukrajini izdvojeno 800 miliona dolara, a da pomoć uključuje 72 haubice s tegljačima i 144.000 jedinica odgovarajuće municije, kao i 121 taktičke bespilotne letelice „Feniks goust“. Ranije je Pentagon saopštio da je Kijevu upućeno 18 haubica kalibra 155 milimetara i 40.000 jedinica municije. Bajden je juče zatražio od američkog Kongresa da odobri dodatna finansijska sredstva za pomoć Ukrajini u iznosu od 33 milijarde dolara.
Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je naveo da svaka pošiljka koja sadrži naoružanje za Ukrajinu postaje legitimni cilj Rusije. U diplomatskom resoru su saopštili da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
RUSIJA
Pentagon: Ukrajina od SAD dobila više od polovine obećanih haubica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala