Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ko je žena na žigu lične karte i kako je dobila baklju umesto krune

CC0 / / Zgrada Vlade u Nemanjinoj – ženska figura na vrhu
Zgrada Vlade u Nemanjinoj – ženska figura na vrhu - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Figura koja se vidi na žigu na našim ličnim kartama, a koja mnogo podseća na Kip slobode, zapravo simbolizuje Srbiju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Statua koja nosi naziv „Srbija“ nalazi se na vrhu zgrade Vlade Srbije.
Iako je u Nemanjinoj ulici skoro uvek gužva, mnogi prolaznici, zbog visine na kojoj se nalazi, ne primećuju bronzanu statuu na vrhu zgrade Vlade Republike Srbije.
To je jedno od najstarijih dela vajara Đorđa Jovanovića, visoko tri metra i teško skoro tonu, izliveno 1927. godine u Pragu. Nekada je ova zgrada, izgrađena po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova, pripadala Ministarstvu finansija Kraljevine Jugoslavije. Zato je doskora postojala dilema da li je pravi naziv statue „Jugoslavija“ ili „Srbija“.
„Pitanje zvaničnog naziva, to je skulptorsko delo koje ukrašava jedno arhitektonsko delo. Pošto je postavljeno u vreme Kraljevine Jugoslavije, bilo bi neobično da se govorilo ‘Srbija‘. Verovatno se govorilo da simbolizuje Jugoslaviju, jer to je vreme Kraljevine Jugoslavije i službena doktrina je bila da u državi živi jedan, jugoslovenski narod“, navodi istoričar Nebojša Damnjanović.
Naziv se verovatno menjao, ali je izvesno da statua simbolizuje Srbiju, pa je to sada njeno pravo ime. Godine 1938. dozidan je sprat na Ministarstvu finansija sa kupolom i na vrh je postavljena statua sa likom lepe žene, koja u desnoj ruci drži baklju.
Nema tačnih podataka o tome ko je ona, ali se pretpostavlja da je Zagorka Cvjetičanin bila model vajaru Đorđu Jovanoviću. Nije to jedina skulptura vezana za arhitekturu. U Beogradu ih ima mnogo, često prolazimo pored njih, ne znajući čija su to dela i šta predstavljaju.
„Ljudi, verujem, često ne obrate pažnju. Stotine i stotine skulptura postoje, ne istih i tako markantnih. Ovo je ipak zgrada Vlade Srbije“, dodaje istoričar.
Da ova statua simbolizuje Srbiju, potvrđuje i naš najvažniji lični dokument. Ako pogledate svoje lične karte, videćete žig u pozadini ispod podataka.
„Sama skulptura oličava, personifikuje Srbiju u punom značenju i smislu – zemlju, narod, celu istoriju, sve što čini Srbe Srbima i Srbiju Srbijom. Naravno, kada se kaže Srbija, onda se tu podrazumevaju i građani drugačijeg porekla, ali ako nismo svi Srbi, svi smo građani Srbije“, napominje istoričar Nebojša Damnjanović.
Ovo umetničko delo nije uvek izgledalo ovako. Prema poznatoj priči, komunisti su posle Drugog svetskog rata isekli skulpturu, odsekli devojci ruku i umesto krune zavarili drugu ruku koja drži baklju. Zbog toga ova bista podseća na Kip slobode u Njujorku, piše RTS.
Pogled na Spomenik Neznanom junaku sa Avalskog tornja - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
DRUŠTVO
Tajna humke srpskog vojnika na Avali
Crkva u centru Batajnice - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
DRUŠTVO
Jedna od najstarijih sačuvanih zgrada u Beogradu nalazi se u Batajnici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala