- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski pilot Jarošenko razmenjen za amerikanca Rida

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRuski pilot Konstantin Jarošenko
Ruski pilot Konstantin Jarošenko  - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Ruskog pilota Konstantina Jarošenka uspeli su da razmene za američkog državljanina Trevora Rida koji je osuđen u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Kao rezultat dugih pregovaračkih procesa 27. aprila 2022. godine je izvršena razmena Trevora Rida za ruskog državljanina Konstantina Jarošenka koji je američki sud 2010. godine osudio na 20 godina zatvora“, rekli su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

Rid je isporučen na aerodrom Vnukovo, odakle je odleteo u Sjedinjene Američke Države, dok, prema rečima Jarošenkove supruge, njen muž već leti u Moskvu iz Turske.
Ruski pilot Konstantin Jarošenko nalazi se u SAD od 2010. godine, a tamo su ga isporučile vlasti Liberije. Amerikanci su ga optužili za šverc narkotika. Kasnije je osuđen na 20 godina zatvora. Jarošenko nije priznao svoju krivicu i više puta je govorio da je bilo značajnog kršenja zakona tokom istrage, dok američka vlada nije saopštila o ovom događaju ruskom konzulatu.
Kako je Jarošenko izjavio njega su u Liberiji mučili, tukli su ga, nisu mu dozvoljavali da spava, nisu mu dali da jede, čak su ga i gušili.
On nije priznao krivicu na sudu. Od 1998. godine se bavio transportom putnika, a nakon raspada SSSR-a, po njegovim rečima, nije vozio nikakav teret i radio je kao ekspert za tehničku proveru aviona.
Apelacioni sud Njujorka je u aprilu 2016. godine odbio da se Jarošenku izvrši revizija presude. On je odbio da se žali Vrhovnom sudu SAD. U zatvoru se više puta žalio na zdravstvene probleme i nedostatak medicinske zaštite.
Trevor Rid se, po verziji istrage, u Moskvi u avgustu 2019. godine posvađao sa dve žene na ulici. Policija je odlučila da ga sprovede u policijsku stanicu, ali je on jednog udario i napao i drugog policajca koji je vozio. Sud ga je osudio na devet godina zatvora.
Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
RUSIJA
Istorijski presedan: Zelenski „oteo“ opozicionara i nudi Rusima da ga razmeni za strane plaćenike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala