- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Može li Mask da bankrotira? Preuzimanja „Tvitera“ unelo strah na tržište, pala vrednost „Tesle“

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Vrednost kompanije „Tesla“ danas je pala za čak 126 milijardi dolara, usled rasprodaje koju je podstakla zabrinutost investitora na berzama da će Ilon Mask morati da proda još akcija kako bi finansirao svoj udeo, od 21 milijardu dolara, u otkupu od 44 milijarde dolara „Tvitera“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kompanija „Tesla“ nije direktno umešana u dogovor u vezi sa „Tviterom“, ali su akcije kompanije bile ne meti špekulanata nakon što je Mask odbio da javno otkrije odakle mu novac za kupovinu. Pad Teslinih akcija od 12,2 odsto u utorak je jednak padu njegovog udela u „Tesli“ od 21 milijardu, isto koliko mu treba i za „Tviter“. Kompanija „Tesla“ još nije odgovorila na zahteve za komentar, piše Rojters.
Ipak, pad vrednosti akcija „Tesle“ dolazi u trenutku kada se i ostale tehnološke kompanije suočavaju sa padom vrednosti. Indeks Nasdak je juče završio trgovanje na najnižoj tački od decembra 2020. godine.
Akcije „Tvitera“ su takođe pale za 3,9 odsto i završile su jučerašnje trgovanje na nivou od 49,68 dolara, što je oko pet dolara manje od cene koju je Mask ugovorio za kupoprodaju kompanije. Ovaj pad vrednosti obe kompanije, kako kažu stručnjaci, oslikava nesigurnost investitora i strah da će se Mask predomisliti u vezi sa kupovinom društvene mreže.
„Ako akcije „Tesle“ nastave s padom, biće ugroženo finansiranje dogovora sa „Tviterom““, kaže Ed Moja, analitičar tržišta u kompaniji „OANDA“.
U sklopu plana finansiranja, Mask je podigao maržni zajam od 12,5 milijardi dolara vezan za njegove akcije „Tesle“. Da bi dobio kredit on je bio primoran da ga pokrije sa 62,5 milijarde dolara u akcijama „Tesle“, što je skoro pola akcija koje on poseduje, i problem nastaje zato što tim akcijama pada vrednost te će „margine“ morati dodatno da se pokrivaju.
Dejvid Kirš, profesor Univerziteta „Merilend“, čije se istraživanje fokusira na inovacije i preduzetništvo, rekao je da investitori brinu o „kaskadi poziva brokera“ na dodatno finansiranje kako bi se pokrili gubici koje pravi pad vrednosti „Tesle“.
Ako akcije „Tesle“ padnu na nivo od 570 dolara po akciji (što je pad od oko 43 odsto), velike su šanse da će „Tesla“ bankrotirati, prenosi „Blic biznis“.

Pala i vrednost „Alfabeta“

Akcije „Alfabeta“ su u utorak pale nakon što je objavljen izveštaj da je Jutjubu pala zarada. za 2,5 odsto, i još dodatno danas za još 1,1 odsto. Kao objašnjenje pada prihoda „Guglove“ platforme istaknuto je da je glavni krivac ukrajinska kriza.
Planovi i stvarne namere Ilona Maska, najmoćnijeg čoveka na svetu, bili su tema emisije „Novi Sputnjik poredak“:
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
SVET
Ilon Mask kupio „Tviter“
Tviter  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
SVET
Medvedev: Ništa se neće promeniti osim ako Mask ne premesti Tviter van Amerike
Digitalno plaćanje - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
EKONOMIJA
Ko su najbogatiji ljudi Evrope
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala