Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Klinton o Medlin Olbrajt: Najlepše je bilo kada smo posetili Kosovo

© AP Photo / Visar KryeziuVesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt u Prištini
Vesli Klark, Bil Klinton i Medlin Olbrajt u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Bivši predsednik SAD Bil Klinton pomenuo je Kosovo govoreći na komemoraciji Medlin Olbrajt i poručio da je poseta južnoj srpskoj pokrajini sa njom 2019. godine bio jedan od najlepših trenutaka kojeg se seća, prenosi Reporteri.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sećam se vremena kada smo sekretarka Olbrajt i ja putovali na Kosovo pre tri godine da proslavimo 20. godišnjicu njihove i naše pobede, u sprečavanju etničkog čišćenja i samog postojanja Kosova“, rekao je Klinton na komemoraciji Medlin Olbrajt u Vašingtonu.
Klinton je pomenuo i bistu Olbrajtove koja je postavljena u Prištini.
„Prošetali smo ulicama Prištine sa kosovskim zvaničnicima i stali na bulevaru gde su postavili prelepu bistu koju su posvetili sekretarki Olbrajt u čast posla koji je tamo obavila. Veoma sam ponosan na život koji je živela i zahvalan sam što smo Hilari i ja bili njeni prijatelji“, rekao je Klinton, preneo je „Kosovo onlajn“.
Svetski lideri i vašingtonska politička i spoljnopolitička elita oprostili su se danas od Medlin Olbrajt, prve žene čelnice američkog Stejt departmenta.
Okupljene, kojih je na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu bilo oko 1.400, predvodili su američki predsednik Džozef Bajden i njegovi prethodnici Barak Obama i Bil Klinton.
Prisutne su bile i tri ćerke Medlin Olbrajt, dok je bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs čitala odlomke iz Biblije. Sahrani su prisustvovali i predsednica i premijer privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti.
Olbrajtova je umrla 23. marta u 84. godini, a ostaće upamćena po snažnoj antisrpskoj retorici, dok je za vreme obavljanja funkcije prve šefice diplomatije SAD bila jedan od glavnih zagovornika bombardovanja SRJ 1999.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala