- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Carska vrata na Aja Sofiji oštećena, pa restaurirana nekoliko dana kasnije /foto/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAja Sofija
Aja Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Tursko udruženja istoričara umetnosti (SDT) 18. aprila na svom nalogu na Tviteru objavilo je da je otkriveno da su Carska vrata na Aja Sofiji u Istanbulu oštećena. Na svu sreću, ta vrata su restaurirana nekoliko dana kasnije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Da su Carska vrata na Aja Sofiji oštećena otkriveno je 18. aprila u 20 sati i 45 minuta, nakon prvog teravih namaza održanog u toj hrišćanskoj svetinji nakon 88 godina (teravih namaz je namaz koji muslimani klanjaju tokom meseca Ramazana). Dva dana kasnije, 20. aprila, Carska vrata su restaurirana, čime su delimično ublažene negativne reakcije koje je ovaj vandalski čin izazvao među stručnom javnošću, hrišćanima i muslimanima. Policija i dalje nije utvrdila ko je odgovoran za oštećenje Carskih vrata Svete Sofije, piše na stranici „Srpska srednjovekovna istorija“ na Fejsbuku.
Pomenuta vrata su najveća na Aja Sofiji, visoka su oko sedam metara i napravljena su u 6. veku. Romeji su tvrdili da su ona napravljena od drveta sa Nojeve barke.
Sveta Sofija je građena u periodu od 532. do 537. godine, u vreme vladavine romejskog cara Justinijana V. U Aja Sofiji su vršena krunisanja romejskih careva i hirotonisanja carigradskih patrijarha.
Na dan pada Carigrada pod osmanlijsku vlast 29. maja 1453. godine sultan Mehmed II se pomolio u Aja Sofiji i naredio da se taj hram pretvori u džamiju.
Sve do 1931. godine Sveta Sofija je bila džamija, a onda je sekularizovana, da bi 1935. godine u vreme turskog predsednika Mustafe Kemala Ataturka bila pretvorena u muzej. Odlukom turskih vlasti Aja Sofija je 2020. godine ponovo pretvorena u džamiju, što je izazvalo brojne kritike širom sveta.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala