- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bratski razgovor patrijarha Kirila i Porfirija: Sigurni smo da je Srpska crkva uz nas

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Kiril
Patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril zahvalio je srpskom patrijarhu Porfiriju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć ukrajinskim izbeglicama i solidarnost sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom. Razgovor dva patrijarha je održan putem video-linka, navodi se na sajtu odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.
"Tokom dugog bratskog razgovora bilo je reči o događajima u Ukrajini. Posebna pažnja sagovornika bila je posvećena humanitarnoj situaciji u Donbasu. Patrijarh Kiril je zahvalio srpskom patrijarhu na podršci i solidarnosti sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom", navodi se u saopštenju.
"Sigurni smo da je u ovom teškom vremenu Srpska crkva uz nas", rekao je patrijarh Kiril.
Poglavar Ruske pravoslavne crkve, između ostalog, zahvalio se na pomoći izbeglicama iz Ukrajine u zemlju koju duhovno hrani Srpska patrijaršija.
"U nastavku razgovora patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril zamolio je sagovornika da preda reči zahvalnosti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pomoći koju je srpska država pruža ukrajinskim izbeglicama", navodi se u saopštenju.
Patrijarh Porfirije, sa svoje strane, rekao je da su ga događaji u Ukrajini direktno dotakli za srce, i ne samo njega, već i srca arhijereja i celog srpskog pravoslavnog naroda koji je takođe preživeo teška iskušenja krajem XX veka.
„Delimo vaša osećanja, molimo se za vas i spremni smo sve da uradimo kako bismo podržali Rusku pravoslavnu crkvu i vernike u Rusiji i Ukrajini“, rekao je srpski patrijarh.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala