Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Stoji da je Kurti mali Hitler, zabrinjava nasilje na KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Aljbin Kurti zastupa sve teze nacista iz Drugog svetskog rata, želi potpuno proterivanje Srba, ukida osnovna ljudska prava Srbima i drugim nealbancima, teži stvaranju „Velike Albanije“, a to je sve ono što su nacisti propagirali u Drugom svetskom ratu i potpuno je adekvatno da Kurtija zovemo „mali Hitler“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima SAD istakla da je Beograd zabrinut zbog eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji, za koje je odgovorna Priština, zbog čega molimo EU i SAD da to uzmu ozbiljno i pomognu Beogradu da sačuva mir na Zapadnom Balkanu.
„Jasno smo i juče rekli da nas izuzetno zabrinjava eskalacija nasilja na KiM i da se to vidi u svemu - po tome što je u 2021. godini za više od 30 odsto povećan broj napada na Srbe na KiM i njihovu imovinu, manastir Visoki Dečani dospeo na listu najugroženijih kulturnih i verskih spomenika, a sve je kulminiralo time da Aljbin Kurti ukida Srbima osnovna ljudska prava“, rekla je Brnabićeva za TV Pink.
Ona je podsetila da je Priština zabranila Srbima na KiM da glasaju na izborima, za pre toga i na referendumu.
„Uz stalne provokacije, nas sve to zabrinjava i molimo partnere u EU i SAD da to uzmu ozbiljno i da nam pomognu da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu“, rekla je premijerka.
Ona je dodala da predsednika Aleksandra Vučića svi gledaju kao partnera, iako na svakom mestu govori o stavovima koji su suprotni sa njihovim, zato što on svih ovih godina pokušava da smanji tenzije, sačuva mir i stabilnost, štiti Srbe na KiM i mir u ovom delu Evrope.
Komentarišući izjave Aljbina Kurtija, koji je Vučića nazvao „malim Putinom“, na šta je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uzvratio da je Kurti „mali balkanski Hitler“, Brnabić je rekla da je takav odgovor adekvatan, i da, ukoliko će se voditi komunikacija, dijalog i politika na tom nivou, potpuno stoji da je Kurti „mali Hitler“.
„Aljbin Kurti zastupa sve teze nacista iz Drugog svetskog rata, želi potpuno proterivanje Srba, ukida osnovna ljudska prava Srbima i drugim nealbancima, teži ujedinjenju tzv. Kosova sa Albanijom, stvaranju „Velike Albanije“, a to je sve ono što su nacisti propagirali u Drugom svetskom ratu i potpuno je adekvatno da Kurtija zovemo mali Hitler“, rekla je Brnabić.
Premijerka je istakla da danas putuje na Jahorinu, na Ekonomski forum, kako bi, pre svega, pružila podršku srpskom narodu u BiH i rukovodstvu Republike Srpske, koji su pod velikim pritiskom.
„Nama je region izuzetno važan kao tržište, a u regionu najvažnija je BiH. Sa BiH imamo trgovinsku razmenu od pet milijardi evra“, objasnila je ona.
Brnabić je istakla da je stav o nefer sankcijama prema rukovodstvu RS prenela i u razgovorima sa delegacijama SAD proteklih dana.
„Svi uvek čuju u jednoj rečenici drugi deo, da će RS biti primorana da napusti BIH, a prvi deo rečenice ne čuju, a on je - ukoliko nastavite da menjate Dejtonski sporazum“, naglasila je ona i podsetila da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da i zbog toga mora biti uz RS koja ne dozvoljava njegovu promenu.
Povodom susreta sa zvaničnicima SAD, pomoćnicom državnog sekretara Karen Donfrid i specijalnim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, Brnabićeva je rekla da se odnos SAD i Srbije promenio jer „Vašington prepoznaje našu spremnost da donosimo odluke ma koliko teške bile, ali takve da sačuvamo mir i stabilnost“. Objasnila je da Amerikanci sada „čuju i slušaju našu stranu i argumentaciju, i pored toga što govore o međusobnom priznanju Beograda i Prištine“.
Prema njenim rečima, stav SAD prilično pomaže da se Priština vrati za pregovarački sto. Brnabićeva navodi i da su SAD eksplicitnije od EU u kritici Prištine i Aljbina Kurtija.
Premijerka je rekla da Srbija ima odlične odnose sa američkim kompanijama, a da narednih dana očekuje dobre vesti po pitanju dolaska još nekih firmi iz SAD u Srbiju, preneo je Tanjug.
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
SRBIJA
O čemu su pričali Vučić i pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju /foto/
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
SRBIJA
Petković: „Mali balkanski Hitler“ Kurti jedina opasnost za mir na Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala