- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Svet ulazi u začarani krug ako Amerika u antiruskom ludilu - do kraja zgazi Evropu

CC0 / Pixabay / Odnosi SAD i Rusije - ilustracija
Odnosi SAD i Rusije - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Evropa ne misli svojom glavom i vladajuće strukture u Evropskom parlamentu su pod rukovodećom palicom Vašingtona u sprovođenju američkih strateških ciljeva. Ukoliko se nastavi trend da je odnos prema Rusiji jedini validan kriterijum u ponašanju evropskih zemalja, možemo da uđemo u začarani krug, strahuje diplomata Zoran Milivojević.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izbegava se, podvlači naš sagovornik, da se kaže da dve trećine globalnog stanovništva ne dele ovaj dominirajući stav, ne podležu takvoj vrsti pritisaka i ne ponašaju se tako.
Bilo bi zanimljivo, dodaje on, da isti taj Evropski parlament, umesto što pritiska Srbiju, prozove Brazil, Tursku, Kinu kao neku afričku ili južnoameričku zemlju sa kojima održava parlamentarne odnose da se izjasne o stavu prema Rusiji.
Bez obzira na posledice po Ukrajinu, zapadu je neophodno da sukob u toj zemlji traje što duže. Zbog toga je veoma interesantno kako će se ponašati rukovodstvo u Kijevu, uskoro će se videti da li im je stalo da sačuvaju civilne žrtve ili ne. Naš sagovornik ima utisak da su oni potpuno pod kontrolom zapadnih centara moći i da sudbinom te zelje rukovodi Vašington.

Vašington želi Rusiju na kolenima

Vidi se pre svega, ocenjuje Milivojević, da je ovo sukob na štetu Evrope koja trpi na svim linijama i politički i ekonomski i socijalno i duhovno, a protekom vremena sutuacija je sve teža i budućnost Evrope je sve neizvesnija. Nemačka kao vodeća sila zapadne Evrope ima posebnu odgovornost da o tome vodi računa i u tom smislu možemo razumeti neke reakcije, pre svega privrede. Milivojević naglašava da u Nemačkoj sve više raste svest o tome koliko ima smisla biti u funkciji nečijeg, a ne sopstvenog interesa.
„Evropa je jedan od činilaca sprovođenja vašingtonske strategije koja ima za cilj da pre svega Rusiju spusti na kolena i eliminiše kao protivnika na globalnoj sceni u ovom multipolarnom svetu, a da kasnije pređu na Kinu,“ rekao je naš sagovornik.

Svest nemačke elite o sukobu u Ukrajini

Na pitanje da li bi Nemačka mogla da bude pod nekom vrstom sankcija ukoliko ne prestane sa kupovinom ruskog gasa, Milivojević kaže da ga ništa više ne bi iznenadilo. On smatra da se vidi da ne postoje pravila u karakteru i sadržaju sankcija protiv Ruske federacije, a Nemačka je važna, jer se moramo setiti i istorije.
„Nemačko-ruski odsnosi su bitni isto onoliko koliko su važni i nemačko-francuski koji su doveli do mirovnog projekta EU. Ako to imaju u vidu onda pomalo razumem nemačku elitu iako su promenili politiku dolaska na vlast. Nezavisno od ekonomskih interesa bitna je pojava neofašizma, jer to ne može da ne dotiče Nemačku i da otvori pitanje stava zvaničnog Berlina prema tome. Sa druge strane, ne treba zaboraviti kako se završio Drugi svetski rat – time što je Nemačka poražena od ruskih trupa i bilo bi jako opasno da Nemci smatraju da je sada prilika za neku vrstu revanša, to je onda uvod u novi svetski rat pri čemu se nemačka odgovornost ne bi mogla izbeći,“ ocenjuje diplomata Milivojević.
Prema tome, dodaje on, kada Nemci izbegavaju da nastupaju sa teškim ofanzivnim naoružanjem to znači da je ta vrsta svesti kod neke nemačke elite u najmanju ruku pristutna. Ukoliko je sve ovo tačno, onda takav stav treba pozdraviti, a u opoziciji u Nemačkoj treba prepoznati neki revanšizam, naglašava on. Nemačka uloga je važna, jer od nje u tom smislu zavisi i stav drugih evropskih zemalja, ali naš sagovornik isključuje zemlje koje su pod kapom Vašingtona poput Poljske, baltičkih zemalja i Rumunije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala