- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Ukrajina ima potencijal za stvaranje hemijskog oružja

© AP Photo / Peter DejongOZHO
OZHO - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Ukrajina ima potencijal za stvaranje hemijskog oružja, Kijev može da pokuša da igra na kartu sa takvim provokacijama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Kada je Ukrajina pristupila hemijskoj konvenciji, nije objavila o prisustvu hemijskog oružja na svojoj teritoriji, ali mislim da će Ukrajinci, na ovaj ili onaj način, igrati na ovu kartu. Već sam govorio o namerama koje se tiču hemijskih provokacija protiv naše zemlje“, rekao je Šuljgin na konferenciji za novinare.
„Na širem planu, znate da su Ukrajinci već pretili da će ponovo stvoriti nuklearno oružje. Mislim da je predsednik Zelenski govorio o tome na Minhenskom forumu, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Ako su razmišljali da ponovo stvore nuklearno oružje, zašto onda ne bi ponovo napravili hemijsko oružje? Oni su zadržali potencijal iz prethodnih godina... hemijsku industriju. Tako da ćemo pažljivo pratiti ovu priču“, dodao je on.
On je dodao da će Rusija preduzeti sve moguće mere da spreči moguće provokacije hemijskim oružjem u Ukrajini.
Kako je istakao, Rusija na platformi OZHO vidi jasnu koordinaciju dejstava između SAD, njenih saveznika i Ukrajine.
„Vašingtonu, Parizu ili Londonu ima šta da se napomene, pošto se ukrajinske diplomate odmah hvataju za ovu temu, počinju da bombarduju tehnički sekretarijat raznim beleškama – navodno se Rusija sprema da izvrši hemijsku provokaciju pod tuđom zastavom, tj, da sama upotrebi hemijsko oružje, a onda krivicu prebaci na Kijev“, istakao je Šuljgin.
„Tokom zasedanja upravnog tela OZHO – Izvršnog saveta – već smo davali ocenu na odgovarajuću izjavu zapadnih zemalja i ukrajinskih štićenika, naglašavali da je reč o veoma kratkovidoj politici, igranju vatrom“, dodao je on.
Šuljgin je naglasio da rusko Ministarstvo odbrane redovno objavljuje odgovarajuće podatke koji otvaraju oči „na pripreme koje se sprovode na ukrajinskoj strani“.
Prema njegovim rečima, Vašington vidi Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO) kao sredstvo za sprovođenje svoje geopolitičke strategije.
„Naše zapadne kolege, pre svega Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, vide Organizaciju (za zabranu hemijskog oružja) pre kao sredstvo za sprovođenje svoje geopolitičke strategije. To je fundamentalna razlika i to je razlog naših nesuglasica“, ocenio je Šuljgin.
On smatra da između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država postoji globalna konceptualna protivrečnost.
„Rusija na tu organizaciju gleda kao na forum za neproliferaciju. Konceptualna protivrečnost se ogleda u tome što su Amerikanci zajedno sa svojim saveznicima počeli da zamenjuju međunarodno pravo izmišljenim pravilima i to je veoma primetno na platformi OZHO“, rekao je Šuljgin.
Stalni predstavnik Rusije pri OZHO dodao je da Rusija „ceni univerzalnu prirodu ove organizacije i da je zainteresovana da ona funkcioniše u okviru čisto tehničkog mandata koji joj je striktno zacrtan“.
Kako je naveo, Rusija treba da razmisli o svrsishodnosti da nastavi da učestvuje u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.
„U uslovima samovolje koja se ovde dešava unutar zidina OZHO krivicom Amerikanaca i njihovih saveznika, a uzimajući u obzir da su tehnički sekretarijat i administracija OZHO, nažalost, veoma podložni uticaju zapadnih zemalja, vreme je da zaista razmislimo da li treba da ostanemo u takvoj organizaciji i za šta nam je ona potrebna“, konstatovao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala