- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ponovo odloženo pripremno ročište Belivukovoj grupi

© Sputnik / Lola Đorđević Specijalni sud
Specijalni sud  - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Pripremno ročište u procesu protiv organizovane krominalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 24. maj.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ročište je odloženo jer se advokati optuženih Vladimira Greka i Vlade Draganića nisu pojavili na suđenju.
Greka i Draganića je zastupao Dejan Lazarević koji je uhapšen 14. aprila zbog sumnje da je pripadnik organizivane kriminalne grupe Darka Šarića, i od tada se nalazi u pritvoru. Nije poznato ko će zauzeti Lazarevićevo mesto i biti branilac nekih članova Belivukove grupe.
Kako je rekla advokat Miljana Perendija koja brani Filipa Ivanovskog, Nikola Ristović sada zastupa Veljka Belivuka i još neke pripradnike njihove grupe.
Pripremno ročište je 8. marta bilo odloženo jer je Belivukov advokat Lazarević tražio izuzeće tužilaca i sudija.
Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilac i sudsko veće.
Na ovom ročištvu koje je zakazano i za sredu i četvrtak, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.
Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javno, a optuženi će moći detaljno da izlože svoje odbrane.
Na današnjem ročištu Belivuk, Miljković i ostali optuženi su privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu pod jakim merama obezbeđenja.
Osim pritvorenih, na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a četvorica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, od kojih su dvojica dobila status - svedoka okrivljenih.
Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević zaključili su sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 15 i 14 godina zatvora svedoče protiv ove grupe o teškim ubistvima i drugim krivičnim delima koja je počinila.
Hrvatin i Spasojević su prema ovim sporazumima dobili status svedoka okrivljenih, a pomenute kazne od 15 i 14 godina zatvora će im biti izrečene na kraju kompletnog suđenja ovoj grupi, ukoliko ispune obaveze iz sporazuma i svedoče protiv klana Belivuk-Miljković, potvrđeno je Tanjugu.
Hvatin se optužnicom tereti za učešće u četiri od pet teških ubistava - Goran Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radijevića i Milana Ljepoje.
Spasojević se tereti za učešće u teškom ubistvu Gorana Veličkovića i Aleksandra Gligorijevića, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.
Obojici za ova dela preti doživotni zarvor, a ovako će dobiti samo po 15 i 14 godina zatvora.
Optužnica protiv Belivukove grupe povrđena je 9. novembra prošle godine, ali suđenje nije bilo zakazano sve do nedavno jer je ubrzo predsednica sudskog veća kojoj je dodeljen predmet na suđenje Zorana Trajković, otišla na bolovanje.
Predmet je nedavno dodeljen novom sudskom veću na čelu sa sudijom Vinkom Beraha Nikičević.
Potvrđenom optužnicom, grupa se tereti za ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje. Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva. Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.
Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.
Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.
U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.
Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala