- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Političko nadgornjavanje“: Da li je Bugarska preko Poljske dostavila Ukrajini 600.000 municije?

© Sputnik / Kirill BragaOružje
Oružje - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Izvoz bugarskog oružja je povećan tri puta za poslednja dva meseca, izjavio je poslanik bivše vladajuće partije GERB, zamenik šefa parlamentarne Komisije za odbranu Hristo Gadžev i dodao da se najverovatnije deo ovog naoružanja našao i na teritoriji Ukrajine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Gadžev je pozvao aktuelnu vladu da prestane da „izražava licemerje“ na temu isporuka naoružanja Ukrajini. Podsetio je da je premijer, ministar ekonomije Kornelija Ninova više puta izjavljivala da Bugarska od 2015. godine ne prodaje oružje ni Ukrajini ni Rusiji. Ona je takođe i kategorički istupila protiv vojne pomoći Ukrajini.
Prema njegovim rečima, početkom aprila je međuagencijska komisija, koju predvodi Ninova, odobrila ugovor o prodaji 600.000 granata koje su izvezene poljskoj kompaniju. Naoružanje je isporučeno ukrajinskim transportnim avionom do granice Poljske sa Ukrajinom, tvrdi Gadžev. On je istakao da je Bugarska bila veliki proizvođač municije za zemlje bivšeg Varšavskog sporazuma i nastavlja da to bude.
„Prema dokumentima, krajnji korisnik je poljska kompanija. Država Bugarska radi po zakonu i po pravilima, ako neko sumnja ko je krajnji korisnik, uvek može da zahteva dodatnu proveru ili može da odustane od od izvoza“, izjavio je poslanik bugarskoj televiziji „Nova“.
Političar smatra da se vlada Kirila Petkova „ponaša kao lešinar“ kada je reč o patnjama Ukrajine.
„Zato što vlada Bugarske prodaje, ili bolje rečeno, favorizuje sklapanje ugovora o prodaji, ali ne i isporuku sistema koji su potrebni Ukrajini ili druge vrste vojne pomoći koja se nalazi u skladištu u Bugarskoj, a koja se može odmah isporučiti Ukrajini. To je bio jedan od zadataka posete ukrajinskog ministra inostranih poslova Dmitrija Kulebe Bugarskoj prošle nedelje, jer mi, umesto da pružamo i pomažemo besplatno, to radimo za novac“, naveo je Gadžev.
Premijer Kornelija Ninova, komentarišući optužbe partije GERB, izjavila je da je reč o pretpostavkama, a ne o realnim dokumentima koji bi mogli to da potvrde.

„Poslednjih nekoliko dana su izrečene samo izmišljotine na temu trgovine oružjem. Oni govore o tome o čemu ne znaju ništa. Znam kakav je cilj, posebno partije GERB. Oni žele da smene aktuelnu Vladu, žele da Vlada padne, vide izvršenje ovog cilja u snabdevanju oružjem. Žele da se vrate na vlast“, izjavila je Ninova „Bugarskoj nacionalnoj televiziji“.

Televizija „Nova“ je, pritom, pojasnila da je bugarska kompanija, o kojoj je govorio poslanik Gadžev, kompanija „Bulkomers“. U kompaniji su pojasnili da se oni bave izvozom oružja od 2015. godine i redovno dobijaju određena odobrenja, ali su demantovali informacije da je početkom aprila partija municije bila namenjena Ukrajini. Krajnja tačka isporuke bila je Varšava, saopštila je kompanija i sugerisala da je postala žrtva „političkih pucnjeva“.
Municija za automatsku pušku - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
„Sumanuta kampanja“: Bugarski premijer kritikovan zbog poziva za donaciju plata za oružje Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala