Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

O čemu su pričali Vučić i pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju /foto/

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid i specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid, sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim aktuelnim geopolitičkim pitanjima.
Sagovornici su razgovarali i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.
Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike naše zemlje.
Predsednik je posebno istakao inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, ali i prilika da dostignemo evropske standarde pre učlanjenja.
Predsednik je pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima.
„Srbija je u odnosu na 2010. godinu sto puta uvećala izvoz u SAD“, istakao je predsednik Vučić
Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja.
„Naša strana je ispunila svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje. Ni devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma i Plana implementacije, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština“, istakao je predsednik i naglasio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, jer smatra da je to jedini put da se otvorena pitanja reše i postigne obostrano prihvatljiv dogovor.
Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid, istakla je da se Sjedinjene Države snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u Evropsku uniju i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu.
Pozdravljajući inicijativu „Otvoreni Balkan“ i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, pomoćnica državnog sekretara SAD je istakla da ova inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona, saopštila je Pres služba Predsednika.

Brnabić: Evrointegracije i mir u regionu od ključnog značaja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa Karen Donfrid o bilateralnoj saradnji dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija.
Brnabić je u razgovoru istakla da su proces evropskih integracija i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od ključnog značaja za Srbiju i da su mir i stabilnost suštinski važni za budućnost Zapadnog Balkana.
Govoreći o važnosti regionalne saradnje, Brnabić je istakla inicijativu Otvoreni Balkan kao dobar primer povezivanja svih građana regiona i pre svega mladih.
"Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca", rekla je Brnabić.
Dodala je da je vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija.
Pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid čestitala je na dobrim ekonomskim rezultatima Srbije.
Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija.
Predsednica vlade naglasila je da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i podsetila da Priština još nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina.
Brnabić je u razgovoru istakla dobru saradnju i komunikaciju sa KFOR-om, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji.
Donfrid je rekla da SAD podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dodala da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija regiona.
Brnabić i Donfrid razgovarale su i o aktuelnim geopolitičkim temama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala