- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

London zabranio izvoz u Rusiju tehnologija koje se mogu primeniti protiv Ukrajine

© AP Photo / Alberto PezzaliViktorijina kula u Vestminsteru u Londonu
Viktorijina kula u Vestminsteru u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Britanija uvodi zabranu izvoza u Rusiju tehnologija i robe koja se „mogu koristiti protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju Ministarstva za međunarodnu trgovinu ove zemlje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Velika Britanija je objavila zabranu izvoza robe i tehnologija koje Rusija može da koristi za ugnjetavanje herojskog naroda Ukrajine. Među ovom robom može biti i oprema za presretanje i praćenje“, navodi se u saopštenju.
Nije precizirano o kojoj konkretnoj opremi i tehnologijama je reč.
Napominje se da će ova mera pomoći da se zatvore sve postojeće „rupe“ kako bi se sprečilo da Rusija kupuje ovu robu i tehnologije od Velike Britanije.
Ministarstvo je takođe objavilo o ukidanju uvoznih carina i kvota za proizvode ukrajinske proizvodnje.
„Sve carine na robu uvezenu iz Ukrajine biće svedene na nulu, a sve kvote (na uvoz iz Ukrajine) biće ukinute u skladu sa sporazumom o slobodnoj trgovini. To će pružiti ekonomsku podršku Ukrajini“, ističe se u dokumentu.
Napominje se da je odluka o carinama doneta kao odgovor na zahtev predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.
„Ovo je deo široke ekonomske podrške Velike Britanije Ukrajini, koja uključuje garancije zajma od milijardu funti (Ukrajini)... Ukidanje carina na ključne stavke ukrajinskog izvoza, uključujući ječam, med, konzervirani paradajz i živina, pomoći će ukrajinskim preduzećima i proizvođačima u vreme kada im je pomoć najpotrebnija“, zaključuje se u saopštenju.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala