- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nema pouzdanog kanala za kontakt između Rusije i Amerike

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSavet za ljudska prava UN
Savet za ljudska prava UN - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
U ovom momentu, za razliku od vremena Kubanske krize iz 1962. godine kada je svet bio na ivici nuklearnog rata, nema pouzdanog kanala za kontakte između lidera Rusije i SAD, ocenio je Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Upitan da prokomentariše paralele sa Kubanskom krizom, on je rekao:

„Tada je postojao kanal za kontakte u koji su imala poverenje oba predsednika. Sada ne postoji takav kanal i niko ni ne pokušava da ga izgradi. Pojedinačni stidljivi pokušaji koji su ranije preduzimani nisu dali neki veći rezultat“, rekao je on i intervjuu za Prvi kanal ruske TV.

Kontakti sa Vašingtonom u vezi sa situacijom u Ukrajini ne bi bili beskorisni, ističe Lavrov ali Moskva ne vidi da američka strana pokazuje bilo kakvo interesovanje za to.
Prema njegovim rečima, Amerika je posle početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini praktično prekinula sve kontakte sa Rusijom.
„Iz dobro poznatih razloga SAD su prekinule sve kontakte u vezi s tim što smo bili prinuđeni da stanemo u zaštitu Rusa u Ukrajini koje su osam godina bombardovali bez ikakve reakcije Zapada, osim kada se radi o jačanju rusofobskih i neonacističkih aktivnosti kijevskog režima“, rekao je on.

Oružje koje Zapad šalje Kijevu može da dospe u ruke terorista

Šef ruske diplomatije je upozorio da oružje koje Zapad šalje Ukrajini, uključujući sisteme „džavelin“, može da padne u ruke terorista i da se tako ponovo vrati u zapadne zemlje.
„Džavelin, to je prenosiva stvar, koja je osmišljena za tenkove ali mogu se zapravo mogu izvoditi i teroristički napadi. Gde će sve to stići? Prethodno iskustvo pokazuje da će se oružje iz Ukrajine, kao iz svake slabo kontrolisane zemlje, gde su nacistički bataljoni i druge jedinice, koje se ne potčinjavaju vrhovnom komandantu i time se i hvale i imaju autonomno nedodirljivo mesto u Oružanim snagama, širiti između ostalog u zemlje odakle je došlo“, naveo je on.

Pokušaji da se obezvredi pravo veta u SB UN

Lavrov kaže da SAD i čitav niz zapadnih država pokušavaju da obezvrede pravo veta prenoseći prerogative Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu UN, gde mogu „kriveći ruke, ucenjujući, preteći, čak i pretnjama koje idu do bankarskih računa delegacija, škola u koje idu njihova deca, da postignu na silu dobijenu većinu“.
Takva tendencija je opasna, upozorio je on.
Prema Lavrovu, Savet bezbednosti, sa petorkom koja ima pravo veta, predstavlja poslednje ostrvo međunarodnog prava, dok sve ostalo pokušavaju da zamene. On je kao primer naveo Samit demokratije u organizaciji SAD.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala