- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Izetbegović: SDA bojkotovala, predlog HDZ-a nakaradan

© Tanjug / Zoran ŽestićBakir Izetbegović u Mostaru 6. februara 2018.
Bakir Izetbegović u Mostaru 6. februara 2018. - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je ta stranka odlučila da ne prisustvuje današnjoj hitnoj sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS), na kojoj je trebalo da budu razmatrane izmene Izbornog zakona, kako bi „sprečila usvajanje, nakaradnog zakona“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Hitna sednica Doma naroda nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer su delegati SDA odlučili da ne prisustvuju.
Izetbegović je, nakon što je otkazana za danas najavljena sednica na kojoj je po hitnom postupku trebalo da budu razmotrene izmene Izbornog zakona koje je predložio predsednik HDZ-a i predsedavajući Doma naroda Dragan Čović, rekao da je od Čovića tražio da otkaže sednicu.
Prema oceni Bakira Izetbegovića, predlog zakona je neustavan i u koliziji sa Ustavom Federacije BiH, prenosi Tanjug. Govoreći o tome zašto su mu predložene izmene i dopune neprihvatljive, naveo je i to što ih nije razmatrala Interresorna grupa za Izborni zakon pri Parlamentu BiH.
Izetbegović smatra da bi se, da je zakon usvojio Dom naroda, zakomplikovalo pitanje usvajanja izmena i dopuna Izbornog zakona sutra u Zastupničkom domu, a koji se odnose na integritet izbora.
HDZ je, između ostalog, predložio da član Predsedništva BiH iz reda Hrvata bude biran među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.
Dragan Čović je naknadno u izjavi novinarima optužio SDA da je „stvarni generator krize u BiH“.
„Jasno je, blokada institucija dobija novu formu od onih koji su se kleli u institucije i druge optuživali za to“, kazao je Čović. On je dodao da je stvarni cilj vladajuće bošnjačke stranke da se zadrži status kvo u zemlji što je i dovelo do neuspeha višemjesečnih pregovora o izmenama izbornog zakona koji su ranije vođeni, preneo je „Jutarnji list“.
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
SRBIJA
Dodik: Nema raskola između Vučića i mene ali bih voleo da Beograd ne pominje – visokog predstavnika
Bakir Izetbegović u Mostaru 6. februara 2018. - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
REGION
Izetbegović: Administrativna reorganizacija Bosne – kršenje Dejtona
Dragan Čović - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
REGION
„Rušilački potez SDA, Hrvate bi da svedu na nacionalnu manjinu“: Čović o propasti pregovora u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala