- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zašto je Albanija miljenica Zapada

© AP Photo / Franc ZhurdaOtvaranje komande za specijalne operacije SAD u Albaniji
Otvaranje komande za specijalne operacije SAD u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Albanija polako ali sigurno stiče sve jači spoljnopolitički uticaj – postaje centar za izgradnju NATO baza, nestalna je članica Saveta bezbednosti UN, a uskoro bi mogla da počne i pregovore o pristupanju EU.
Prava snaga politike Albanije će se pokazati kad i ako ta zemlja bude dobila mogućnost stvaranja specijalnih statusa teritorija sa albanskim manjinama što će voditi u veliku albansku zajednicu unutar EU, mišljenja je Milisav Paić, diplomata u penziji i direktor Srpskog spoljnopolitičkog kruga.
„Jačanje prisustva NATO u Crnom moru“: Američki lovci F-15 stigli u Rumuniju - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
REGION
Pomeranje NATO-a ka istoku: Nova američka baza u Albaniji logistička centrala za Balkan
Utisak da Albanija stiče sve jači spoljnopolitički uticaj, kako smatra Paić, proizilazi iz činjenice da Tirana od Zapada dobija posebnu pažnju, a iz toga se stvara percepcija da ima moć nad albanskim manjinama u okolnim državama i preko njih uticaj na politiku tih država.

Miljenica Zapada

Albanija bi uskoro mogla nezavisno od Severne Makedonije da počne pregovore o pristupanju Evropskoj Uniji, već je član NATO pakta, postaje sabirni centar za izgradnju NATO baza, a trenutno je i u SB UN nestalna članica. Iako zvanično nije prisutna u dijalogua Beograda i Prištine, u tim pregovorima se često pominje.
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
REGION
Američka komanda za specijalne operacije otvara štab u Albaniji
I Albanci u Severnoj Makedoniji redovno osluškuju sugestije iz Tirane, a isto rade Albanci na jugu Srbije. Albanija se takođe često pominje kao regionalni saveznik što Evropske unije, tačnije Nemačke, ali i Amerike.
Mada naizgled ne učestvuje direktno u donošenju bilo kojih odluka albanskih manjina u regionu, deluje da je svugde prisutna, što navodi na pitanje da li i kakvu uloga Albanija ima uopšte u međunarodnoj areni?
Milisav Paić ocenjuje da Albanija vodi relativno pasivnu politiku ali da je odličan instrument u rukama Zapada.
„To je zemlja koja je poslušna i koja manje više bezrezervno podržava sve signale koje dolaze sa Zapada,“ konstatuje Paić.

Povećano interesovanje

S druge strane, kaže on, više je razloga zašto je Albanija već godinama bitna za Zapad.
„Amerika i Britanija oduvek imaju interes za Albaniju a posebno Britanija, jer je među prvima imala tamo svoje baze, zato što Albanija ima kontrolu ulaska u Jadran. Za Ameriku je interesantna jer je država blizu njenih vojnih baza u Italiji takođe okrenutih prema Jadranu. Dakle, prva stvar je kontrola pomorskih oblasti u ovom delu sveta i pozicija koju Albanije ima,“ objašnjava naš sagovornik.
Karta Velike Albanije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SRBIJA
Poklopili se Ramin politički testament i geostrateški cilj Zapada — Moskva je odmah prozrela opasnost
Trenutna situacija u regionu i u svetu, dodaje Paić, donela je novo interesovanje za Albaniju što stvara utisak da je ona država koja ima neki poseban uticaj.
„Zapad je sve vreme pokazivao interesovanje za Albaniju jer ona ima takvu geostratešku poziciju a blagonaklon odnos Amerike i ostalih zapadnih država značajno se povećao po pristanku Tirane da se one vojno stacioniraju u toj državi. To je svakako doprinelo da Albanija lakše uđe u NATO od drugih država u okruženju,“ navodi on.
Naš sagovornik ističe da je Albanija sada ekonomski dosta slaba, ali da u budućnosti postoji mogućnost da njena ekonomija osnaži, što bi joj dalo dodatnu težinu.

Pogodna geostrateška pozicija

Paić se priseća da je u vreme nekadašnje Jugoslavije Albanija bila važna geostrateška tačka, a da sa druge strane ova država kontroliše i vardarsko-moravski pravac, koji je i te kako važan i koji je vekovima bio jedna od glavnih komunikacija srednje i i zapadne Evrope.
„To je još jedan razlog za interesovanje Amerike za Albaniju. Dokaz za to je da je još za vreme komunističkog vođe Envera Hodže, kada je Albanija bila potpuno zatvorena država okrenuta SSSR, Amerika tražila način da uspostavi odnose sa Tiranom. Sa promenama u Albaniji taj interes Amerike s konkretizovao,“ kaže naš sagovornik.
On podseća da su i Britanci još 1941. godine kada je Albanija bila pod okupacijom Italije pokušali da ubace jedan svoj bataljon na njenu teritoriju, a činjenica je i da je nekadašnja SFRJ uložila značajna sredstva u Albaniju jer je bila svesna njenog položaja i želje Zapada da je pridobije.
„To je dovelo do dva velika incidenta između Britanije i tadašnje Jugoslavije jer su britanske podmornice pokušale da uđu preko albanskih teritorijalnih voda u jugoslovenske,“ napominje Paić.

Amerika ne želi Albaniju u EU

Paić istovremeno ocenjuje da EU i Amerika ne gledaju isto na ulogu Albanije i da bi ulazak Albanije u EU toj zemlji dao veću samostalnost jer bi imala podršku EU u svemu, od ekonomije pa nadalje, a to Amerika ne želi.
„Albanija bi tek pod krovom EU počela da se oslobađa lanaca Zapada koji joj možda sada i odgovaraju. Međutim ulaskom u EU zapravo ona će tek dobiti pravo glasa a samim tim i političku moć,“ kaže Paić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala