- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Ima potencijala za razvoj odnosa sa Amerikom

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Rusija želi da stabilizuje i razvija odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, postoji potencijal za to, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Želimo ne samo da se rusko-američki odnosi stabilizuju i da se ne uruše, nego da se razvijaju. Potencijala za to ima. Mnogo je problema koji se ne mogu rešiti bez učešća Rusija i SAD, poput neširenja oružja za masovno uništenje, kovida 19, svemira, klime, Arktika“, istakao je Antonov u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Ambasador smatra da je za realizaciju potencijala potrebna politička volja.

O odlasku 28 diplomata iz SAD

Antonov se osvrnuo i na odlazak 28 zaposlenih u ruskoj ambasadi u Americi krajem juna, rekavši da će to biti težak udarac za rad diplomatskog predstavništva, kao i da pritom Vašington ne odobrava njihovu zamenu.
„Za nas će to biti veliki udarac – 28 osoba, odnosno diplomate i administrativno-tehničko osoblje će napustiti Sjedinjene Američke Države, teško je čak i zamisliti šta će biti posle 30. juna“, rekao je Antonov.
S tim u vezi, podsetio je da su u Vašingtonu ranije govorili da su spremni da razmotre kandidate za zamenu onih koji napuštaju zemlju, a da se „u stvarnosti ništa od toga ne dešava“. Kako kaže, prošlog septembra je rusku ambasadu napustilo 25 ljudi, a američka strana je odobrila samo 10 osoba za njihovu zamenu.
„Dali smo brojne predloge našim kolegama za razmenu viza, što bi omogućilo poboljšanje situacije mog kolege, američkog ambasadora u Rusiji Džona Salivana, kao i naše, naravno. Međutim, Amerikanci u poslednje vreme uopšte ne razmatraju nikakve naše predloge i teško je zamisliti šta će se dalje desiti“, objasnio je ambasador.
On je dodao da je američka tajna služba u kontaktu sa ruskom ambasadom i da pomaže da se osigura bezbednost ruskih diplomata.
„U bliskom smo kontaktu sa američkom tajnom službom, koja je odgovorna za bezbednost ruskih predstavništava u inostranstvu. Moram da kažem da u prilično velikom broju slučajeva ona priskače u pomoć, pomaže u rešavanju bezbednosnih pitanja“, rekao je diplomata.

O kontaktu sa predstavnicima Stejt departmenta

Istovremeno, Antonov je saopštio da nema mogućnost da se sastane sa predstavnicima američkog Stejt derpartmenta od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

„Što se tiče Stejt departmenata, nedvosmisleno ima promena. Ako sam pre 24. februara mogao barem da računam na mogućnost susreta, precizno ću reći da od tog dana nemam tu mogućnost“, rekao je on.

Ambasador je dodao da ne uspeva da stupi u kontakt sa zamenicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland.
„Mogu da podignem slušalicu. Mogu da pozovem. Ali nije činjenično stanje da će ona hteti da mi odgovori“, objasnio je Antonov, dodajući da je i pre početka vojne operacije u Ukrajini 24. februara poslao nekoliko pisama, uključujući i pismo „o humanitarnim pitanjima koja se tiču života ruskih diplomata“, ali da na njih nije dobio odgovor.
Štaviše, rečeno mi je da moja pisma, moja lična pisma, diplomatske note ne stižu do primaoca, kaže Antonov.

O zaplenjenoj ruskoj imovini

Istovremeno, ruski ambasador je ocenio da Vašington neće vratiti rusku zaplenjenu diplomatsku imovinu.

„Čvrsto verujem da nam ništa neće biti vraćeno“, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Amerika je u suštini pokrala Rusiju blokiranjem računa.
„Niste pomenuli ogromna sredstva koja su zamrznuta u američkim bankama. Biću iskren – mislim da su nam jednostavno ukradena“, rekao je ambasador.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zapadne zemlje uvele su nove sankcije nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju. Konkretno, zamrznuto je oko 300 milijardi dolara zlatnih i deviznih rezervi Rusije. Strana imovina velikih preduzeća, računi i nekretnine fizičkih lica takođe su potpali pod ograničenja.
Zgrada Vrhovne rade Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
RUSIJA
Ukrajinska Rada usvojila zakon o nacionalizaciji imovine Rusa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala