- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rod desetkovan zbog mraza, cena jagoda ide i do 600 dinara

CC0 / Pixabay / Jagode
Jagode - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Posle preskupih grčkih jagoda na tezge srpskih pijaca stigle su konačno i domaće. Kod Dragana Jovanovića iz sela Zagorica kod Topole zbog nepovoljnih vremenskih uslova prvi rod crvenih plodova iz plastenika stigao je sa malim zakašnjenjem, ali je imajući u vidu kvalitet i količinu, kako kaže, vredelo čekati.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mraz je već skinuo jedan rod, do sada je već trebalo da bude ubrano oko 60 kilograma ali zbog niskih temperatura to je otišlo u nepovrat. Sada, kad se vreme stabilizovalo, sve ide po planu. Domaće jagode su nikad ukusnije i krupnije“, rekao je Jovanović za RINU.
On dodaje da i ove godine ima neobičan način prodaje i neposredan odnos sa kupcima koji se pokazao kao pun pogodak.
„Jagode ne nosim na pijacu, već svi oni koji žele one domaće, neprskane dođu kod mene u plastenik ili baštu i mogu da uberu koliko žele i plate koliko žele. Naši ljudi su široke ruke i često na taj način zaradim više nego što bih zaradio da imam striktnu cenu po kilogramu“, priča Jovanović.
Ipak, cena prvih srpskih jagoda duplo je viša nego prošle godine. Dok je pre trebalo da izdvojite oko 300, sada je to broj koji se kreće između 500 i 600 dinara po kilogramu. Pad cene očekuje se kad na prodaju osim ovih iz plastenika, stignu plodovi iz zasada smeštenih na otvorenom.
„Njihova berba će biti za nekih deset do 15 dana, kvalitet tih jagoda još je veći. Imaju pojačanu aromu u odnosu na ove iz plastenika jer su bile okupane suncem. Jagoda je izuzetno isplativa, jer zahteva mala ulaganja. Na imanju imamo dosta životinja i kao prihranu koristimo stajnjak, i zalivamo ih. Hemijska tretiranja su minimalna“, objašnjava Jovanović.
Voćar iz Topole pretežno uzgaja sortu kleri, koja daje manje roda ali boljeg kvaliteta. Osim plastenika u bašti ima posađeno oko 1.000 takozvanih živića.
„Na svakom živiću treba da rodi oko 500 grama, ako rodi i 300 biće zadovoljavajuće. Za sledeću godinu ću razmnožiti i rasaditi još jer nema nekog velikog posla, a može i da se zaradi“, napominje Jovanović.
Kleri je italijanska sorta jagode veoma popularna u Srbiji, prvenstveno zbog vrlo ranog sazrevanja i atraktivnog ploda. Prinos može da varira od 600 do 900 grama po bokoru. Sklona je dvorodnosti i dobro se prilagođava različitim sistemima gajenja. Razvija srednje krupan do krupan plod, izduženo konusnog i pravilnog oblika, prenosi „Blic biznis“.
Jagode  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
EKONOMIJA
Kilogram jagoda 700 dinara: Domaće voće uskoro stiže na tezge, proizvođači predviđaju paprenu cenu
Voće - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
EKONOMIJA
U EU smanjena potražnja za jagodičastim voćem iz Srbije, cene padaju
Maline - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
EKONOMIJA
„Luksuzna srpska malina“: Kriza menja evropske navike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala