- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminula najstarija osoba na svetu

CC0 / / Kane Tanaka
Kane Tanaka - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Najstarija osoba na svetu, Japanka Kane Tanaka iz grada Fukuoke na jugozapadu Japana umrla je u 119. godini, saopštile su danas lokalne vlasti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kane Tanaka, koja je umrla 19. aprila, rođena je 2. januara 1903. godine koju svet pamti po prvom uspešnom letu motornim avionom braće Vilbura i Orvila Rajt i godinu dana pre izbijanja rusko-japanskog rata.
Život ove vitalne Japanke je obuhvatio nekoliko japanskih carskih era – Meiđi, Taišo, Šova, Heisej i Reiva, prenela je agencija Kjodo.
Kane Tanaka je u martu 2019. godine, sa 116 godina života ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svetu, a kada je napunila 117 godina i 261 dan u septembru 2020. godine postala je najstarija osoba ikada evidentirana u Japanu.
Tanaka, sedma od devetoro braće i sestara, udala se kada je imala 19 godina.
Izdržavala je svoju porodicu tako što je vodila prodavnicu rezanaca dok su se njen muž Hideo i njihov najstariji sin borili u Drugom kinesko-japanskom ratu koji je počeo 1937. godine, a bračni par Tanaka je posle tog rata otvorio prodavnicu pirinčanih kolača.
Gospođa Tanaka je svoju dugovečnost pripisala „uživanju u ukusnoj hrani i učenju“.
Svoje pozne godine provela je u staračkom domu u Fukuoki, gde je, između ostalih aktivnosti, uživala u igranju društvene igre „Reversi“.
Sa Tanakinom smrću, najstarija osoba na svetu postala je Lusil Rendon, Francuskinja koja sada ima 118 godina i 73 dana, potvrdila je Gerontološka istraživačka grupa koja prati superstogodišnjake širom sveta, prenosi Tanjug.
Među poznate ličnosti rođene 1903. godine kada i Kane Tanaka ubrajaju se britanski romanopisac Džordž Orvel, filmski reditelj Jasudžiro Ozu i japanski pesnik Misuzu Kaneko.
Starost — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
SVET
Voli gazirana pića i čokoladu: Japanka, najstarija osoba na svetu, proslavila 119. rođendan /foto/
Starac - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2022
SVET
Preminuo najstariji čovek na svetu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala