- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jači od sankcija: Stiže novi ruski platni sistem „Helou“

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Centralna banka Rusije registrovala je novi platni sistem „Helou“ kao još jedan način borbe protiv zapadnih sankcija i isključenja Rusije iz platnih sistema „Viza“ i Masterkard“. Ruski „Helou“ će obavljati brz transfer novca u inostranstvo i unutar države bez otvaranja računa i služiti za plaćanje robe i usluga.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako kaže za Sputnjik rukovodilac Centra za studije političke ekonomije na Institutu za novo društvo Vasilij Koltašov, novi sistem će, po svemu sudeći, biti zamena zapadnim platnim sistemima.
„Zbog specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, „Viza“ i „Masterkard“ su obustavile poslovanje u Rusiji. Trenutno nije moguće obavljanje transfera novca iz Rusije u inostranstvo. Sistem „Helou“ će iz tog razloga biti fokusiran na spoljne operacije, mudro zaobilazeći sankcije“, naglašava stručnjak.
Prema njegovim rečima, unutrašnje operacije u zemlji se odvijaju preko sistema „Mir“, a novi sistem se već testira i počinje sa radom u narednih nekoliko meseci.
Stručnjak naglašava da je operator sistema „Transkapitalbanka“. Prema podacima od 1. februara 2022. godine banka je zauzimala 38. mesto po imovini među svim ruskim bankama.

„Rusija na dobrom putu“

Koltašov objašnjava da transfer novca u inostranstvo sistem „Helou“ planira da vrši u rubljama, dolarima, evrima i juanima. „Slanje novca preko novog platnog sistema podrazumevaće plaćanje provizije. Provizija će se naplaćivati od nula do šest odsto u zavisnosti od svote novca koja se šalje“, objašnjava on.
„Biće situacija kada će je potrebno izvršiti transfer novca u drugu zemlju. Ali mislim da je Rusija na dobrom putu u stvaranju nezavisnog platnog sistema koji Zapad neće uspeti da onesposobi. Interesovanje za njegovo korišćenje neće nestati“, naglašava stručnjak.

Brz transfer novca

Na pitanje zašto se novi platni sistem zove „Helou“, Koltašov naglašava da su njegovi autori želeli da prenesu emotivnu poruku ruskom narodu. „Helou“ je kratak pozdrav. Zbog toga je sistem dobio takav naziv jer će se transfer novca unutar zemlje, kao i u inostranstvo vršiti brzo i po kratkom postupku, ističe sagovornik.
Prema njegovom mišljenju, ako testiranje uspešno prođe, postoji mogućnost izrade još nekoliko sličnih sistema.
„Moguće je da će nekoliko sličnih sistema biti registrovano. Klijent će moći da bira koji mu najviše odgovora. Za svaki od njih važiće drugačija provizija“, navodi Koltašov.
Podsetimo, nakon početka specijalne ruske vojne operacije u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, EU je isključila iz sistema SVIFT devet velikih ruskih banaka. Taj sistem obuhvata više od 11.000 najvećih organizacija iz gotovo svih zemalja sveta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala