Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Održana jutarnja vaskršnja liturgija u Hramu Svetog Save /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSluženje vaskršnje liturgije u Hramu Svetog Save u Beogradu
Služenje vaskršnje liturgije u Hramu Svetog Save u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Pratite nas
U Hramu Svetog Save održana je jutarnja vaskršnja liturgija koju je služio episkop marčanski Sava u prisustvu velikog broja pravoslavnih vernika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pravoslavni hrišćani obeležavaju vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
Protojerej Dragan Šovljanski u vaskršnjoj poslanici čestitao je vernicima najradosniji hrišćanski praznik i pozvao sve da budu okrenuti ljubavi i miru.
„Budimo okrenuti ljubavi, draga deco duhovna, jer nas na to upućuje glas samog anđela nad praznim grobom Hristovim: ‘Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovde, nego ustade!‘. Negujemo saznanje da je naše življenje na nebesima. Čuvajmo se prividne sigurnosti globalnog mravinjaka koji nas želi učiniti bezličnim pritvorenicima samodovoljnosti“, poručio je Šovljanski.
On se osvrnuo na rusko-ukrajinsku krizu i izrazio nadu da će ubrzo doći do njenog okončanja, te da će među narodom zavladati sloga i mir.
„Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gde, proizvodi samo gubitke i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje“, naveo je protojerej.
Protojerej je rekao da su zdravstveni radnici proteklih meseci pokazali ljubav prema Bogu i otadžbini, služeći narodu za vreme pandemije virusa korona.
„Gledajući na svetitelje Crkve Hristove i ugledajući se na svete pretke, oni su hodili i hode putem hristopodnih vrlina, putem ljubavi koja sve u sebi sadrži i osmišljava“, kazao je protojerej.
Dodao je da se u vaskršnjoj radosti sa „osobitom pastirskom brigom i odgovornošću“ upućuju molitve svim pravoslavnim Srbima gde god da žive, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci.
„Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista. Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život večni! Sa ovim željama i molitvama Vaskrslome Hristu želimo vam svako istinsko dobro i pozdravljamo vas najradosnijim pozdravom – Hristos vaskrse – Vaistuinu Vaskrse!“, poručio je protojerej.
Na liturgiji su prisustvovali, između ostalih, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i drugi.
Patrijarh Porfirije poručio je na ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji, u Hramu Svetog Save, da sa Vaskrsenjem Hristovim poslednju reč više nemaju tama i zlo i poželeo u ime SPC mir, ljubav i život svoj našoj braći gde god da se nalaze, kao i čitavom svetu.
Pravopis - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2023
DRUŠTVO
Šta je pravilno: Uskrs, Vaskrs ili Voskres?
Patrijarh Kiril služi uskršnju liturgiju - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
RUSIJA
Blagodatni oganj u Hramu Hrista Spasitelja, patrijarh Kiril služio Vaskršnju liturgiju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala