- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U trezorima banaka u poslednje četiri godine sve manje američkog dolara

© Depositphotos.com / KoydesignKineski juan i američki dolar
Kineski juan i američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Pratite nas
Udeo američkih dolara u globalnim deviznim rezervama je pao na najniži nivo u istoriji, dok istovremeno kineski juan zauzima veći udeo.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Alokacija dolara je pala ispod 59 odsto u četvrtom kvartalu 2021. godine – pre nego što su zapadne sankcije Rusiji izazvale sumnju u pouzdanost pristupa dolarima. Početkom 2020. godine dolar je imao udeo od 62 odsto, a 2015. godine udeo od 65 odsto. Pored toga, stopa ovog pada je nedavno porasla, prenosi „Biznis insajder“.
Pad dolara je još dramatičniji kada se uzmu u obzir vrednosti valute. Nedavno jačanje dolara maskira strmi pad njegovog statusa rezervi, otkrili su analitičari banke, a čini se da je promena dobila na zamahu od početka trgovinskog rata SAD i Kine 2018. godine.
Ovaj trend signalizira da je u toku jasan pomak ka diverzifikaciji deviznih rezervi, primetili su analitičari, i moguće je da će sadašnje sankcije protiv Rusije samo pogoršati ove efekte u budućnosti.
„Odvojeno, evro je doživeo neto smanjenje u poslednjoj deceniji, ali se povećao u rezervama u poslednje tri godine“, saopšteno je iz JP Morgana.
U skorije vreme, ofšor cene juana zabeležile su najveći nedeljni pad u odnosu na dolar od 2015. godine, pošto je Peking ponovo uveo stroga ograničenja kako bi obuzdao novi virus korona, dok viši prinosi na američke obveznice teraju investitore prema dolarima, prenosi Blic biznis.
Portparol kineskog deviznog biroa rekao je u petak da uprkos nedavnoj volatilnosti kursa juana, valuta ostaje stabilna i da će moći da izdrži izazove koji predstoje sa promenama FED-ove politike i usmerenju ka višim kamatama.
Nafta i dolari - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
EKONOMIJA
Kada je započeo početak kraja petrodolara?
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
EKONOMIJA
EK odobrila: Evropske kompanije mogu da plaćaju gas u rubljama bez kršenja sankcija Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala