- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije: Zlo više nema poslednju reč, stvoreni smo da budemo braća /foto/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Pratite nas
Ponoćnom vaskršnjom liturgijom koju je u Hramu Svetog Save služio patrijarh Porfirije i crkvenim zvonima najavljeno je Vaskrsenje Hristovo, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Patrijarh Porfirije poručio je na ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji u Hramu Svetog Save da sa vaskrsenjem Hristovim poslednju reč više nemaju tama i zlo i poželeo u ime SPC mir, ljubav i život svoj našoj braći gde god da se nalaze, kao i čitavom svetu.
„Slavimo Pashu Gospodnju, a to znači i Pashu našu, Vaskrsenje Hristovo iz mrtvih i u njemu vaskrsenje naše. Želim vam svima svetlosti, radosti, istine, pravde, zajednice, mira, ljubavi i života. Svima nama koji smo ovde sabrani, svim našim srodnicima, našoj braći i sestrama gde god da se nalaze, ali i čitavom svetu i svim ljudima objavljujemo danas, želeći sve to isto - Hristos vaskrse“, poručio je patrijarh Porfirije.
© Tanjug / TARA RADOVANOVICVernici na uskršnjoj liturgiji u Hramu Svetog Save
Vernici na uskršnjoj liturgiji u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Vernici na uskršnjoj liturgiji u Hramu Svetog Save
Istakao je da vaskrsenje Hristovo, takođe, znači da poslednju reč više nemaju tama i tuga već svetlost i radost.
„I nepravda više nema poslednju reč, nego poslednja reč pripada pravdi. Usamljenost i samoća nemaju poslednju reč nego zajednica ljubavi između ljudi i Boga, kao ni neprijateljstvo već prijateljstvo i bratstvo, jer smo stvoreni da budemo braća među sobom i prijatelji Božiji“, rekao je Porfirije.
Dodao je da poslednju reč više nema ni laž nego istina, kao ni greh već vrlina i dobro.
„Zapravo poslednju reč nema zlo nego dobro. Jednom rečju poslednju reč nemaju demonske sile i njihovi porodi, nego poslednju reč, braćo i sestre, ima Bog, a to znači da poslednju reč više nema smrt nego život“, poručio je Porfirije u kratkoj besedi na kraju ponoćne vaskršnje liturgije koju je služio u Hramu Svetog Save, uz tradicionalni pozdrav - Hristos vaskrse, preneo je javni servis.
Zatim je hor otpevao vaskršnji tropar: „Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobu život darova“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala