- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Inflacija u Kanadi najveća od 1991.

CC0 / Pixabay / Kanadski dolar
Kanadski dolar - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Pratite nas
Godišnja stopa inflacije u Kanadi je u martu rasla više nego što se očekivalo, dostigavši 31-godišnji maksimum usred širokih pritisaka na cene, pokazuju zvanični podaci prikazani ove nedelje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Glavna stopa je u martu dostigla 6,7 odsto, što je znatno iznad očekivanja analitičara od 6,1 odsto, i čitav procentni poen više nego u februaru. To je 12. uzastopni mesec u kom se inflacija kreće iznad granica koje je postavila centralna banka i nešto manje od 6,9 odsto postignutih u januaru 1991. godine.
Ova martovska brojka povećava verovatnoću da će „Banka Kanade“ još jednom značajno povećati stopu na sledećem sastanku u junu. Banka je prošle nedelje podigla stope za pola procentnog poena i saopštila da će doći do još povećanja.
„Mislim da je povećanje stope od 50 baznih poena bilo verovatno u junu... Ovo tu opciju učvršćuje“, rekao je glavni strateg u „TD Sekjuritis“ Andrev Kelvin i dodao da bi potez od 75 baznih poena i dalje bio malo verovatan, preneo je „Blic biznis“.
Cene goriva u Kanadi su prošlog meseca skočile 11,8 odsto u odnosu na februar i 39,8 odsto na godišnjem nivou. Cene hrane skočile su 8,7 odsto godišnje saopštio je „Statskan“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala