- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nekada Bane i Jozo, a danas – Novak i Andrej

© Sputnik / Lola ĐorđevićSrbija open
Srbija open - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Pratite nas
Duel između Novaka Đokovića i Andreja Rubljova na vrućim teniskim terenima na Dorćolu nije ni prvi ni poslednji koji je odigrao na Uskrs, baš kako je nekada bilo u duelu između srpskog Jedinstva i hrvatskog Hajduka.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sada već davnog 24. aprila 1938. godine, Uskrs je obeležio „performans“ u kom su učestvovali Srbin iz Beograda, prethodno član čuvene jugoslovenske ekspedicije iz Montevidea, Hrvat iz Splita i arbitar Franjo Bažant, Hrvat iz Zagreba.
„Kad je sudija gospodin Bažant izišao na sredinu igrališta i dunuo nekoliko puta u pištaljku pozivajući kapitene da biraju strane, došli su Jozo Matošić i Bane Sekulić. Svaki od njih držao je u ruci po jedno uskršnje jaje. Bane je imao crveno, a Joza šareno“, svedoči izveštaj tadašnjeg lista „Vreme“.
Na isti način počelo je i finale Srbija opena, takođe 24. aprila, ali 2022. godine, kada su pred više od 8.000 navijača na Dorćolu na teren izašli Srbin Novak Đoković i Rus Andrej Rubljov.
Protokol višedecenijsko ustaljenog bacanja novčića kako bi se odabralo ko servira, a ko riternira, „prekršen“ je zbog dana Hristovog vaskrsenja, a tucanje jajima dobio je momak iz Moskve, koji je odabrao ritern.
Običaj koji su prvi put ikada na teniske terene doneli Srbin i Rus bio je simpatičan i, donekle, očekivan s obzirom da se nikada ranije finale Srbija opena nije igralo na Uskrs.
Te 1938. godine arbitar Bažant, baš kao i ove godine sudija Reno Lihtenštajn, nije imao ništa protiv da se na ovaj način dogodi gest o kojem se priča i skoro vek kasnije.
„Mi ćemo, po srpskom običaju, tucajući jaja rešiti izbor strana, pošto je danas pravoslavni Uskrs, a mi smo gosti“, navodi se da je rekao Splićanin Jozo Matošić.
Na turniru u Srbiji nije pobedio Srbin, ali jeste Rus, što je u ovom trenutku verovatno najbolja moguća alternativa. Trijumfovao je Andrej, a onda izašao pred beogradsku publiku i prvo što je rekao bilo je na srpskom: „Hristos vaskrse“.
Nikola Pilić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
SPORT
Novak pozdravio trenere, Pilić poručio pred Beogradom: Novak je najbolji svih vremena
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
SPORT
Đoković: Ne planiram nove ljude u timu /video/
Martina Navratilova - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
SPORT
„Politika uništava tenis“ – legendarna šampionka protiv suspenzije Rusa i Belorusa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala