- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vrtoglavi skok akcija posle medijske objave o mogućem potezu „Renoa“

© AFP 2023 / KIRILL KUDRYAVTSEVLogo "Renoa"
Logo Renoa - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
Pratite nas
Francuski proizvođač automobila „Reno“ razmatra prodaju dela svog vlasničkog udela japanskoj kompaniji „Nisan Motor“, kako bi prikupio nekoliko milijardi evra potrebnih za prelazak na proizvodnju električnih vozila, izveštava „Blumberg“, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nisan“ je možda voljan da kupi deo od 1,83 milijarde akcija koje „Reno“ poseduje u japanskoj kompaniji, naveli su anonimni izvori njujorške agencije, a „Reno“ bi, kako dodaju, mogao da potraži i druge kupce za deo svog 43-procentnog udela, piše „Blumberg“.
Portparoli „Renoa“ i „Nisana“ odbili su „Blumbergov“ zahtev za komentar. Posle ove objave akcije „Renoa“ skočile su na berzi u Parizu juče oko podneva za čak 8,3 odsto.
Smanjenjem svog udela u „Nisanu“, vrednog 7,1 milijardu evra, „Reno“ će doći u situaciju da „hoda po tankoj žici“, balansirajući između očuvanja 23-godišnjeg partnerstva i rizika da se ono raspadne.
Iskrivljena uzajamna struktura vlasničkih odnosa, gde „Nisan“ poseduje samo 15 posto vlasništva u „Renou“ i nema pravo glasa, bila je bolna tačka razdora među „Nisanovim“ rukovodiocima godinama unazad.
Ova prodaja bi mogla da pomogne finansiranju velikih strukturnih promena u „Renou“, koje je glavni izvršni direktor Luka de Meo skicirao u februaru ove godine, a mogla bi i da ublaži dugogodišnje tenzije između dve partnerske kompanije, ocenjuju analitičari.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala