- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako je Zorba postao veći od života I Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji istražujemo kako je jedan Grk postao inspiracija za nastanak svetskog remek dela, kao i da li smo Žan Lik Godara i ceo francuski novi talas – loše pročitali.
Orbita kulture, 22.04.2022.
Kako je nastao jedan od najslavnijih književnih junaka, zašto je slavni Nikos Kazancakis kazao da je upravo Zorba „imao ono što je trebalo jednom piscu da se spase“, zašto je roman veći i slojevitiji od antologijskog filma, a njegov junak veći od života?
O svemu tome u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa Aleksandrom Šurbatovićem, urednikom u izdavačkoj kući Dereta koja je prvi put sa originala prevela i objavila Kazancakisovo remek delo na srpski jezik.
Šta knjigu „Žan-Lik Godar permanentni revolucionar“ Berta Rebhandla čini različitom u odnosu na druge posvećene ovom, možda najvećem živom filmskom autoru , kakav je kontekst u kom su nastajali filmovi koji su promenili pravila igre i zašto smatra da je veliki Godar kao i ceo francuski novi talas kod nas „loše pročitan“– za Orbitu kulture otkriva Saša Radojević, dramaturg, publicista, filmski reditelj i scenarista
Da li je moguće govoriti o istoriji srpske kulture bez priče o Srpskoj književnoj zadruzi, 130 godina staroj instituciji koja predstavlja istoriju u istoriji, ko je sve bio na njenom čelu a ko među koricama knjiga, zašto i danas nema većeg i značajnijeg priznanja za pisca od knjige objavljene u „Plavom kolu“ SKZ – o tome, a povodom 130 godina Srpske književne zadruge razgovaramo sa njenim glavnim urednikom, piscem Draganom Lakićevićem.
Šta drame Aleksandra Popovića čini tako izuzetnim da im već treći put posvećuje rediteljsku pažnju, šta želi da poruči, možda i da opomene, trilogijom započetom Popovićevom „Belom kafom“, a nastavljenom „Mrešćenjem šarana“ i dramom „Kus petlić“ koja je - posle trijumfa na Sterijinom pozorju i nedavnom festivalu u Zrenjaninu - gostovala u dva termina u Beogradu, na sceni Narodnog pozorišta – za Sputnjik objašnjava nagrađivani pozorišni reditelj Milan Nešković.
Zbog čega je Muzej Jugoslavije koji ovog 24 maja obeležava šest decenija postojanja zaslužio da bude spomenik kulture, šta je sve obeležilo dugu istoriju ovog kompleksa koji i danas različitim sadržajima potvrđuje svoju jedinstvenost, kako se sa eksponata skidaju ideološke naslage i zašto je ovaj prostor posebno atraktivan za strance – ua „Orbitu kulture“ objašnjava direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala